Saat 19.38’de Atatürk anıldı

Avusturya’nın başkenti Viyana’da da Mustafa Kemal Atatürk Viyana’da da saat 19.38’de anıldı. Avusturya Atatürkçü Düşünce Derneği gençleri ve Avusturya TGB’nin ortaklaşa düzenlemiş oldukları anma etkinliği Viyana’nın merkezi olan Stephan Meydanı’nda yapıldı. Anma etkinliğinde bir araya gelen Türkler Atatürk’ün anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundular. Almanca ve Türkçe bildirinin dağıtıldığı etkinlik saygı duruşundan sonra İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.

Saat 19.38’de Atatürk anıldı

İstiklal Marşı’nın okunması sonrasında Mustafa Kemal Atatürk hakkında Avusturya TGB Başkanı Emre Er Türkçe konuşma yaparken, Avusturya TGB Başkan Yardımcısı Elif Baykal ise etkinliğe ktılanlara Almanca konuştu.

Konuşmalar sonrasında Andımız Marşı anma etkinliğine katılanların hepberaber söylemesiyle Atatürk’ü anma etkinliği sonlandırıldı.

Emre Er’in Atatürk’ün büyük bir barışçı, büyük bir devrimci ve komutan olduğunu vurgulayan bir konuşma yaptı.

Emre Er'in konuşması şöyle;

“Bugün burada ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ü anmak için toplanmışbulunuyoruz. “ Atatürk kimdir; Atatürk uluslararası anlayış, işbirliği ve barış yolunda çaba göstermiş üstün kişi, olağanüstü devrimler gerçekleştirmiş bir devrimci, sömürgecilik ve yayılmacılığa karşı savaşan ilk önder, insan haklarına saygılı, dünya barışının öncüsü, bütün yaşamı boyunca insanlar arasında renk, dil, din, ırk ayırımı gözetmeyen eşi olmayan bir devlet adamı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu.”

Unesco 1981 yılını Atatürk yılı olarak ilan ederken "Türklerin babasını" (ebedi lideri) bu sözlerle anıyor.

Peki bu güzel sözler sadece Atatürk'ü övmek için mi yazılmıştır? Tabi ki de, Hayır! Mustafa Kemal Atatürk yaşamı boyunca ülkesi için çalışmış ve ülkesini sürekli ileri götürmüş bir liderdir. Mücadelesi ve devrimleri sadece Türkiye'yi bağımsızlığa kavuşturmamış, tüm ezilen halklara bir ümit ışığı olmuştur. Atatürk'ün uluslararası duruşunu 1920 yılında, henüz Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan önce ki şu sözlerinde görebiliriz:

"Bütün dünya istiyor ki, artık yeryüzünde emperyalizm zulmü nihayet bulsun. Bütün dünya istiyor ki, insanlar ve milletler için yeni bir devir, bir adalet ve istirahat devri açılsın. Biz de böyle istiyoruz ve işte onun için uğraşıyoruz. Asya'nın üç yüz milyonluk mazlumları emperyalist memleketlerin zulüm altında inleyen sınıfları hep bizimledir."

Hiç kuşkusuz ki kadınlara tarih boyunca en yüksek değeri veren liderlerden biridir

Atatürk. Bir çok Avrupa ülkesinden önce 1934 yılında Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkı vermiştir. Kadınların hayatın her alanında daha aktif bir pozisyonda yer almasına önem vermiştir. Nitekim manevi kızı Sabiha Gökçen dünya tarihine ilk kadın savaş uçağı pilotu olarak geçmiştir. Atatürk cephede olağan üstü bir komutandı. Birinci Dünya savaşında sergilediği başarılar bütün dünya tarafından kabul edilmektedir. Sonrasında birçok insanın bir hayal olarak gördüğü bağımsızlık savaşını da kazanması askeri dehasının en iyi

örneğidir. Bu kadar büyük bir komutan olmasına rağmen kendisi savaşları milletin hayatı tehlikeye düşmedikçe savaş bir cinayettir olarak değerlendirmiştir. Askeri alandaki başarılarını, siyasi arenada da göstermiş büyük bir devlet adamıdır. Cumhuriyeti kuran kişidir ve dünya barışı için en büyük savaşlardan birini veren insandır. Sömürgecilik ve emperyalizm yeryüzünden yok olacak ve yerlerine milletler

arasında hiçbir renk, din, dil ver irk farkı gözetmeyen yeni bir uyum ve işbirliği çağı egemen olacaktır, diyen liderdir kendisi.

Atatürk dünya çocuklarına resmi bir bayram hediye eden tek devrimcidir. 23 Nisan gününü resmen çocuk bayramı ilan etmiş ve çocuklara olan sevgisini göstermiştir. 19 Mayısı ise gençlik bayramı olarak belirlemiştir.

Ve görüyoruz ki Atatürk'ün aramızdan ayrılışından 77 yıl sonra bile bütün milletlerin onun ilerici görüşlerine ihtiyacı olduğunu. Büyük önderi 77. ölüm yıl dönümünde saygıyla anıyoruz.”

Kadim Ülker/Viyana

ulusalkanal.com.tr