İlker Başbuğ'dan tarihi hatırlatma

Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliği teklifinin tehlikesini tarihi bir örnekle açıkladı. Başbuğ "Harbiye Nazırı Enver Paşa'nın Osmanlı'yı tek başına savaşa soktuğunu" hatırlattı.

İlker Başbuğ'dan tarihi hatırlatma

"Enver Paşa'nın Osmanlı'yı tek başına savaşa soktuğu unutulmamalı."

Bu dikkat çeken hatırlatma FETÖ kumpasıyla 26 ay hapis yatan 26. Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ'dan geldi.

Uğur Dündar'a verdiği röportajda anayasa değişikliğinin tehlikelerine dikkat çeken Başbuğ "Cumhurbaşkanı'nın millî güvenlikten tek başına sorumlu olmasının doğru olmadığını" vurguladı."

Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyanın en gelişmiş 10 ülkesinden 9'unun parlamenter sistemle yönetildiğini vurgulayan Başbuğ, anayasa değişikliğinin millî güvenliği tek kişinin inisiyatifine bırakacağına dikkat çekti. Başbuğ bu uyarısını ise Osmanlı döneminden, Enver Paşa'dan örnek vererek detaylandırdı.

"Yakın tarihimizde Harbiye Nazırı Enver Paşa, tek başına ne Sadrazama ne hükümete sormadan Alman savaş gemilerini İstanbul'a çağırmış, Çanakkale boğazını mayınlarla kapattırmış ve iki Alman savaş gemisini yine Sadrazam'ın bilgisi dışında Karadeniz'e göndermiştir. Alman savaş gemileri 29 ve 30 Ekim 1914'te Sivastopol ve Odesa'yı bombalayınca, Osmanlı, 1. Dünya savaşına girmek zorunda kalmıştı."

Türkiye'nin terör, ekonomi ve eğitim gibi çok ağır sorunlarla karşı karşıya olduğunu, referandumla da toplum ikiye bölündüğünü kaydeden Bağbuğ, "evet" görüşünü savunanların "Anayasa değişikliği sorunların çözülmesine nasıl yardımcı olacak?" sorusuna yanıt veremediğine belirtti.

Başbuğ, cumhurbaşkanı kim olursa olsun değişiklik teklifinin kabul edilmesi halinde Türkiye'nin demokratik ülke olarak görülmekten çıkacağına da dikkat çekti.

ulusalkanal.com.tr

ilker başbuğ genelkurmay enver paşa