BM'nin gizli Libya raporu

Türkiye'nin Libya Ulusal Mutabakat Hükümetine askeri yardımlarını engellemek için sekiz ülkenin "özel bir tim" oluşturduğu iddia edildi. Alman Haber Ajansı, Birleşmiş Milletler'in gizli ibareli 80 sayfalık raporuna eriştiğini duyurdu. Bu kapsamda "Opus Projesi" adı altında, Türk gemilerini baskı altına almak için tim kurulduğu, projeyi de Birleşik Arap Emirlikleri'nin yönlendirdiği belirtildi.

BM'nin gizli Libya raporu

Türkiye'yi hedef alan ve sekiz ülkeyi birleştiren proje, Birleşmiş Milletler gizli raporunda ortaya çıktı.

Alman Haber Ajansı, Birleşmiş Milletler'in 80 sayfalık gizli ibareli raporuna eriştiğini açıkladı. Ortaya çıkan rapora göre, Türkiye'nin Serrac hükümetine verdiği askeri desteği engellemek amacı ile sekiz ülkeden katılımla özel bir tim oluştruldu.

Özel timin Avustralya, Fransa, Malta, Güney Afrika Cumhuriyeti, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nden en az 20 kişi ile kurulduğu ifade edildi.

"Opus Projesi" adı altında, özel timin Libya'da "jeofizik ve hiperspektral araştırmalarda bulunma" kamuflesi ile görevlendirildiği kaydedildi. Asıl görevin ise "Türkiye'den Trablus'a deniz yoluyla silah sevkiyatını kesme becerisi sağlamak" olduğu belirtiliyor.

Raporda "Opus Projesini" yöneten ülkenin Birleşik Arap Emirlikleri olduğu tahmin ediliyor.

Birleşik Arap Emirlikleri, Britanya Virjin Adaları ve Malta'dan en az on şirket üzerinden yürütüldüğü belirtilen operasyon için ekipler, 2019 Haziran ayı ortalarında Bingazi'ye getirildi. Raporda "Lancaster6" ve "Opus Capital Asset" adlı şirketlerinin ismi geçiyor.

27 Haziran'da da Malta'dan makineli tüfeklerle donatılan askeri şişme botlar Bingazi'ye gönderildi. Ancak 2 Temmuz'da operayson sonlandırıldı.

BM raporunda tahliyenin neden sonlandırıldığı, ekipmanların neden Libya'da bırakıldığı sorularının cevaplanamadığı bilgisi yer aldı.

Ayrıca, Birleşik Arap Emirlikleri'nin yönettiği tahmin edilen Opus Projesi"nin sorumluluğunun kime ait olduğu konusu da, netleştirilmedi.

Bahsi geçen raporda, operasyonun Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Malta, Libya, Angola, Botsvana, Güney Afrika ve ABD olmak üzere en az sekiz ülkede planlanıp uygulandığı belirtiliyor.

ulusal.com.tr

türkiye libya Birleşik Arap Emirlikleri Ulusal Mutabakat Hükümeti