Ve insan İnsuyu’nu da kuruttu!

Burdur’da bulunan ve Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olan İnsuyu Mağarası’nın içerisindeki göller yeraltı sularının bilinçsiz kullanımı yüzünden tamamen kurudu.

Ve insan İnsuyu’nu da kuruttu!

Burdur’da bulunan ve Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olan İnsuyu Mağarası’nın içerisindeki göller yeraltı sularının bilinçsiz kullanımı yüzünden tamamen kurudu. Bir kaç yıl öncesine kadar üzerinde kayıkla gezilebilen 20 metreye derinlikteki göllere sahip olan İnsuyu Mağarası’nın gölleri insan eliyle yok oldu. Uzmanlara göre mağaradaki göllerin kurumasının nedeni yağış rejiminin değişmesinin yanında yöredeki yer altı sularının bilinçsiz kullanımı. Mağara ekosisteminin korunması için çalışma başlatıldı. Çalışmalar, mağaraya ‘Tabiat Anıtı’ statüsü verilmesini de kapsıyor.

TÜRKİYE’NİN EN GÖZDE MAĞARASININ GÖLLERİ KURUDU

Burdur’un en önemli turizm değerlerinden biri olan İnsuyu, Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olma özelliği taşıyor. 1952 yılında Jeolog Dr. Timuçin Aygen tarafından keşfedilmesinin ardından 1965 yılında ziyarete açılan ve içerisinde 9 adet göl bulunan İnsuyu Mağarası’ndaki son üç göl de tamamen kurudu. Bir kaç yıl öncesine kadar üzerinde kayıkla gezilebilen göllerin kurumasında yağış rejiminin bozulması ve kuraklık gibi etkenlerin olabileceğini dile getiren uzmanlar, en büyük nedenin ise yeraltı sularının bilinçsiz kullanımı olduğuna dikkat çekiyor. Yörede açılan sondaj kuyularından çıkarılan suların salma sulamada kullanılmasının önüne geçilmesi gerektiğini dile getiren uzmanlar, tarımsal sulamada damlama sisteminin yaygınlaştırılması gerektiğini belirtiyor.

İNSUYU İÇİN ACİL EYLEM PLANI HAZIRLANDI

İnsuyu Mağarası’nın iyileştirilmesini kapsayan proje için düğmeye basıldı. Bu kapsamda Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü bünyesinde düzenlenen 1. seviye mağaracılık eğitiminin ardından ‘İnsuyu Mağarasının Acil Durum Eylem Planı’ hazırlandı.

EKOSİSTEMİN KORUNMASI İÇİN GÖLLER DE KORUNMALI

2015 yılında başlayacak çalışmalar kapsamında öncelikle mağara içi elektrik-aydınlatma sistemleri, yürüyüş yollarının iyileştirilmesi planlanıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü’nce yapılan açıklamada, mağara ekosisteminin korunmasının, İnsuyu Mağarasının kaynak değeri olan yeraltı göllerinin muhafazasını da gerektirdiğine dikkat çekilerek, “Son yıllarda mağara içerisindeki göllerde gözle görülür derecede çekilmeler ve kurumalar oluşmaktadır. Bu durum uzun vadede mağara içi ekosisteminin bozulmasına neden olmaktadır. Sebeplerinin belirlenmesi ve iyileştirilmesine yönelik olarak çözüm önerilerinin ortaya konması açısından Bölge Müdürlüğümüzce Pamukkale Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği ile işbirliğinde hidrojeolojik ve hidrolojik çalışma yapılması için harekete geçilmiştir” denildi.

İNSUYU’NA ‘TABİAT ANITI’ STATÜSÜ VERİLECEK

İnsuyu Mağarasının daha etkin tanıtılması, korunması ve ziyaretçilere daha iyi hizmet sunulabilmesi amacıyla mağaraya ‘Tabiat Anıtı’ statüsü verilmesi için de bakanlıkça tescil çalışmalarına başlandığı kaydedilen açıklamada, İnsuyu’nun turizme açıldığı günden bu yana binlerce ziyaretçiyi ağırlayan bir jeolojik miras olduğu vurgulandı.

Yusuf Yavuz

ulusalkanal.com.tr