Türkiye’nin İlk Cam Müzesi kendine aşık etti

Medusa Cam Eserleri Müzesi, yaklaşık 6 yıldır Gaziantep Kalesi civarında sergileniyor. 1902 yılında yapılmış 3 tane Antep Evi’nin restore edilmesiyle oluşturulan müze, el sanatlarından çeşitli gösterilere kadar farklı etkinlikleri ile ziyaretçilerin hafızalarında unutulmaz bir yer ediniyor.

Türkiye’nin İlk Cam Müzesi kendine aşık etti

1902 yılında yapılmış 3 tane Antep Evi’nin restore edilmesiyle oluşturulan müze, el sanatlarından çeşitli gösterilere kadar farklı etkinlikleri ile ziyaretçilerin hafızalarında unutulmaz bir yer ediniyor. Müzenin 6000 adet arkeolojik eseri barındırdığını söyleyen Medusa Cam Eserleri Müzesi Basın Yayın Personeli Emre Yenipınar, “Müze ilk açıldığında 2500-3000 tane eser vardı. Açıldıktan sonra sürekli eser alımıyla 6 yılda yaklaşık 6000 taneye ulaştı” şeklinde konuştu.

Adil Can Sivrikaya

Tek koleksiyonerin 25 yıl boyunca biriktirdiği eserler bu müzede

5 bölümden oluşan Gorgo Medusa Cam Eserler Müzesi’nde barındırılan eserlerin tarihleri bin ila 10 bin yıl öncesine dayanıyor. Müze’yi %80 oranında cam, %20 oranında ise madeni ve pişmiş topraktan yapılmış eserler oluşturuyor.

Müzenin özel müze olduğunu aktaran Yenipınar, sergilenen eserlerin tek bir koleksiyoner tarafından devlet yardımı olmaksızın 25 yıl boyunca biriktirildiğine değindi. Müzede bulunan eserlerin tamamının orijinal olduğu belirtilerek özellikle Roma, Yunan, Hint, Urartu ve Bizans ile İslam Medeniyeti ’ne ait olduğu açıklandı.

Cam Müzesi’nde, görsel şölenleri izleyebilirsiniz

Cam Müze yönetimi tarafından, misafirlere görsel şölen yaratmak adına müzenin bahçesinde çeşitlik sanatçıların gösterilerini izleyebilirsiniz. Müzede, - Suriye’den gelen cam sanatçısı Muhammed Hasip’in üfleme cam gösterisi, - Beykoz Cam Ocağı’nda eğitimlere katılan, uzun yıllar deneyim sahibi cam boncuk ustası Hülya Hanım’ın alevle cama yaptırdığı dans gösterisi, - Midyat’tan gelen Süryani telkâri ustasının yaptığı telkâri işlemeleri izlenebilir ve ürünler satın alınabilir.

Müze Basın Yayın Personeli Yenipınar, müzede çeşitli etkinliklerin düzenlenmesinin amacının bu alandaki faaliyetleri arttırmak olduğunu iletti. Hem mekân hem de yer olarak bu tür aktivitelere uygun bir yer olduğunu açıklayan Yenipınar, etkinliklerin ziyaretçilere büyük katkı sağlayarak, hoş vakit geçirmelerine de neden olduğunu ifade etti.

“Müze atölyesinde yapılan eserler, en uygun fiyatlara sahip”

Müze, gümüş telkâri, kutnu, cam boncuk ve sedef ile bakır işleme atölyelerine sahip. Çeşitli alanlardaki uzman sanatçıların ürettiği eserler, “en uygun fiyatlardan” satılıyor. Ziyaretçilerin, yakınlarına ve sevdiklerine Gaziantep’in tarihi ürünlerinden satın alınabileceği bir ortam yaratılarak, bu ürünlerin gelirleriyle müzenin devamlılığı sağlanıyor.

Atölye‘deki eserler ile yörenin tarihi ürünlerinden elde edilen gelir, müzenin yaşatılması ve geliştirilmesi için kullanılıyor. Bunların dışında, yöresel yiyecek ve içecekler, müzenin sürekliliğine katkıda bulunuyor.

ulusalkanal.com.tr

medusa