'Yeni Türkiye'de cezaevleri doldu taştı

İzmit'te cezaevinde tutuklu ve hükümlüler isyan girişimi başlattı.

'Yeni Türkiye'de cezaevleri doldu taştı

İzmit'te cezaevinde tutuklu ve hükümlüler isyan girişimi başlattı. Mahpusların isyan girişimi, taleplerinin karışlanacağı söznünün alınması üzerine sona erdi. AKP iktidarı boyunca Türkiye'de tutuklu ve hükümlü sayısı yüzde 300 arttı

İzmit’te Kuruçeşme mevkinde, D-100 Karayolu kenarındaki Kocaeli C Tipi Cezaevi'nde tutuklu ve hükümlüler önceki akşam koğuşlardaki eşyaları ateşe vererek isyan girişiminde bulundu. Yangın itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü ancak yaklaşık bir buçuk saat sonra yeniden başlayan alevlere itfaiye ekipleri su sıkarak tekrar müdahale etti. Dumanlar nedeniyle tutuklu ve hükümlüler idare bölümlerin bulunduğu D-100 karayoluna bakan bölgedeki çatılara çıkıp dumandan kaçmaya çalıştı. Akşam saat 21.00 sıralarında başlayan eylem, taleplerin karşılanması için yetkililerle yapılan görüşmelerin ardından bitirildi.

YER YOKLUĞUNDAN NAKLEDİLEMEDİLER

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük, olayla ilgli yaptığı açıklamada hiç kimsenin yaralanmadığını, sadece maddi zarar olduğunu açıkladı. Küçük "Diğer cezaevlerinde yer omadığı için burada kalan mahpuslar nakil edilemediler. Düzce Cezaevi açıldığı anda, mahkumlarımızı oraya göndereceğiz. Onun planlamasını yapıyoruz. Henüz bitmediği için bu işlemi gerçekleştiremedik" ifadelerini kullandı. Kocaeli Barosu Başkanı Mehmet Taner Solakoğlu, olaya ilgli Aydınlık'a yaptığı açıklamada, “Bu ceza evinin kapatıldığı yönündeki haberler doğru değil. Faliyette olan bir cezaevi. Ancak çok eski” dedi. Solakoğlu, “Önümüzdeki günlerde kapatılması üzerine bir karar alındı. Mahkumlarını olay çıkarmalarının nedeni cezaevinin fiziki şartalarından kaynaklı değil. Olay ceza infaz memeurlarının mahpuslara kötü davranışları yüzünden çıktı” şeklinde konuştu.

HÜKÜMLÜ SAYISI YÜZDE 300 ARTTI

2002 yılında 59 bin 429 olan toplam hükümlü ve tutuklu sayısı 2014 yılının Ekim ayında yüzde 156'lık artış ile 152 bin 335'i buldu. Cezaevlerindeki toplam mahkum sayısı birçok ilin nüfusunda fazlalık gösterdi. Türkiye'de, 2014 yılı itibariyle, 302 kapalı, 52 müstakil açık ceza infaz kurumu, 2 çocuk eğitimevi, 5 kadın kapalı, 1 kadın açık, 3 çocuk kapalı ceza infaz kurumu olmak üzere, toplamda 159.475 kişi kapasiteli 365 ceza infaz kurumu bulunuyor. Temmuz 2014'ten beri ise 151.323 kişi cezaevinde kalıyor.Adalet Bakanlığı tarafından önceki günlerde yapılan açıklamada önümüzdeki 5 yıl içerisinde 207 adet yeni ceza infaz kurumunun yapımının planlandığını ifade edildi.

Yeşim Çataltaş

Aydınlık

izmit tutuklu cezaevi hükümlü