İdlib'e ortak operasyon

Astana üçlüsü Suriye'de çok hassas bir operasyona hazırlanıyor. Türkiye'ye sınır olan İdlib'deki teröristler için geri sayım başladı. Kentin terör örgütlerinden temizlenmesi için Ankara - Moskova hattındaki temas trafiği hızlandı. Eylül ayında Tahran'da üçlü zirve yapılacak. Suriye ordusu ise sürecin ana bileşeni olarak İdlib'e askeri yığınağını yaptı. Bölge ülkelerinin önündeki zorlu sınav; Terör örgütlerinin ve Amerika'nın provokasyonlarını engellemek, sivillere zarar vermeden teröristleri etkisiz hale getirmek...

Suriye'nin İdlib bölgesinin terör örgütlerinden temizlenmesi için operasyon hazırlıkları başladı. Suriye ordusu kent çevresine ağır silahlarını konuşlandırdı. Seçkin birliklerini bölgeye sevk etti.

Eylül ayında Tahran'da gerçekleşecek kritik Astana toplantısı öncesi Türkiye ve Rusya arasında kritik bir görüşme gerçekleşecek.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Moskova'da mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşecek.

Ana gündemi İdlib olacak görüşme öncesinde Lavrov Ankara'yı ziyaret etmiş, Çavuşoğlu ile görüşmüştü.

Görüşme sonrası yapılan ortak basın toplantısında Çavuşoğlu, İdlib için Rusya'ya ortak operasyon çağrısı yapmıştı.

Bu görüşmenin üzerinden çok kısa bir süre geçti. Şimdi Çavuşoğlu, çantasında İdlib dosyası ile Moskova'ya gidiyor.

Rusya bölgenin teröristlerden tamamen arındırılmasını isterken, Türkiye ise silahsız muhaliflerin ayrıştırılmasını istiyor.

Türkiye'nin bu talebi kabul edilirse daha önce de Suriye'nin Duma ve Humus kentlerinde olduğu gibi tahliyeler gündeme gelebilir.

Bunun içinde kapsamlı bir plan şart. Zira silahlı teröristlerin tahliyeler sırasında silahsız muhaliflerin arasında sızma girişimde bulanabileceği belirtiliyor.

3 milyonun üzerinde nüfusu olan İdlib şuanda Suriye ve bölge ülkeleri için en hassas bölge.

Topraklarının büyük bir bölümünü terör örgütlerinden temizleyen Şam, bölgeye lokal ölçekte operasyonlar yapıyor. Özellikle El Kaide’nin Suriye kolu Heyet Tahrir el-Şam ve El Nusra hedefte. Bu grupların Amerikan istihbarat servisleri tarafından desteklendiği, silahlandırıldığı biliniyor.

Amerika'nın bölgeye müdahale sinyallerini alan Astana bileşenleri yani Türkiye, Rusya ve İran ise bölgede askeri varlığını arttırmıştı. Aşamalı olarak İdlib üsler ve askeri gözlem noktaları kurulmuştu.

Uzmanlar bölgede büyük bir can kaybı yaşanmadan terör örgütlerinin etkisiz hale getirilebileceğini belirtiyor. İşte bu noktada ise Şam ile doğrudan temas kurmak en sonuç alıcı yol olarak gösteriliyor.

ulusal.com.tr