NATO Zirvesi başladı

NATO Zirvesi başladı. Polonya’nın başkenti Varşova’da yapılan zirvenin açılışında konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yeni bir soğuk savaş dönemini istemediklerini söyledi. "Rusya ile yapıcı ve anlamlı bir diyalog arayışı içindeyiz" diye konuştu. Stoltenberg, IŞİD ile mücadelede NATO'ya ait AWACS uçaklarının yer alacağını da açıkladı. Üs olarak İncirlik düşünülüyor..

NATO Zirvesi başladı

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi Polonya'nın Başkenti Varşova'da toplandı.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg(Cens Sıtoltınberk), Soğuk Savaş döneminin geride kaldığını söyledi. Yeni bir Soğuk Savaş istemediklerini belirten Stoltenberg, "Rusya ile yapıcı ve anlamlı bir diyalog arayışı içindeyiz" ifadelerini kullandı. Stoltenberg’in Soğuk Savaş vurgusunu Varşova’dan yapması dikkat çekti.

Stoltenberg, modern radar ve komünikasyon teknikleri ile donatılmış NATO'ya ait AWACS uçaklarının IŞİD ile mücadele yer alması için zirvede karar alacaklarını da belirtti. Uçakların nereye konuşlandırılacağı netlik kazanmadı ancak Adana'daki İncirlik Hava üssüne yerleştirileceği konuşuluyor.

Zirvede ortak savunmanın daha fazla güçlendirilmesi için kararlar alacaklarını da ifade eden Stoltenberg, Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya'ya çok uluslu NATO birlikleri yerleştireceğini ifade etti.

Zirvede ele alınacak siber saldırılar başlığına da değinen Stoltenberg, saldırılara karşı savunmaları güçlendirmek için çaba harcayacaklarını söyledi.

Yasadışı göçle mücadele, silah ambargolarının denetimi ve sahil koruma birliklerinin eğitimi gibi alanlarda NATO ile Avrupa Birliğinin işbirliğini artırması da zirvedeki liderlerin gündeminde.

Yarın da devam edecek zirveye, 18 ülke başkanı, 21 başbakan, 41 dışişleri bakanı ve 38 savunma bakanının katılıyor.

Türkiye'yi temsilen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katılacağı zirvenin, hava güvenliğine Türk uçakları da destek veriyor.

ulusalkanal.com.tr