Nöbetçilikte yeni düzenleme!

Orduda "Yat borusu" artık çalınmayacak. Çünkü Milli Savunma Bakanlığı, TSK iç hizmet yönetmeliğini değiştirdi. Değişiklikler, nöbetçilere yönelik "oturmaz, palaskasını çıkarmaz, silahını elinden bırakmaz, nöbet yerini terk etmez" ifadeleri kaldırıldı. Askerlerin uyuması için çalınan, yat borusu yönetmelikten çıkarıldı.

Nöbetçilikte yeni düzenleme!

Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Yönetmeliğini değiştirdi. Değişiklikle, askeri terimler ve askeri şartlar yeniden düzenlendi.

Yönetmelikteki en önemli değişiklik nöbet sistemiyle ilgili. Yeni düzenlemeye göre, her nöbet yerinin hareket tarzını ilgili birliğin komutanı belirleyecek.

Eski yönetmelikteki "Nöbetçi, nöbet süresince oturamaz; uyumaz, yemez, kıyafetini bozmaz, silahını elinden bırakmaz, gösterilen ve işaret edilen mevkii asla terk etmez. Vazifesi başında ölmedikçe ayrılmaz" hükmü kaldırıldı. Bu madde "Nöbetçinin nöbet yerindeki hareket tarzları, birlik komutanı tarafından talimatla belirlenir" şeklinde değiştirildi.

Yönetmelikle yat borusu ve hamam borusu uygulamaları da kaldırıldı. Ahır nöbetçilerinin sayısı değiştirildi. Eskiden nöbetçi sayısı 10-15 hayvana 1 asker olarak belirlenirken, yeni düzenlemeye göre 20-30 hayvana bir nöbetçi tayin edilecek.

Anne ve anne adaylarına da özel bir düzenleme yapıldı. TSK bünyesindeki kadın personeller, doğum sonrası 2 yıl nöbet tutmayacak. Anne adayları da hamileliklerinin uzman tabip kararıyla tespit edilmesiyle nöbetten muaf tutulacak.

Değişikliğe göre nöbetten muaf olan albaylar da artık kolordu üstü karargahlarda nöbet tutabilecek.

ulusalkanal.com.tr

tsk