BDP taca mı atılıyor?

BDP heyetinin ziyareti sırasında Öcalan'ın heyete, 'Belki bir daha sizi buraya göndermezler' demesi dikkat çekti. Bu sözler AKP-Öcalan görüşmelerinde BDP'nin kenara tutulabileceğini akıllara getirdi

BDP taca mı atılıyor?

Aydınlık / Ankara

İmralı’ya giden son BDP heyetinde yer alan Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Abdullah Öcalan’ın kendilerine ‘belki bir daha sizi buraya göndermezler’ dediğini açıkladı. Buldan’ın sözleri, BDP’nin kenarda tutularak sürecin yürütüleceği yorumlarını gündeme getirdi.

Paketin açıklanmasından hemen sonra iktidarın, Öcalan ve Kandil’e sahip çıkıp, BDP’nin içinde güçlü olan bir kanadı oyun dışına itme çabası, sürecin yeni bir zeminde yürütüleceği yorumlarını da beraberinde getirmişti. BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, iddiaları daha da güçlendiren açıklamayı ise Iğdır’da yaptı. İmralı’ya giden son BDP heyetinde yer alan Buldan, Öcalan’ın görüşmede ‘Ben süreç balıksırtında gidiyor demeyeceğim, ama dağ gibi sorunlar önümüzde duruyor. Bu sorunlar çözülmedikçe bu barış süreci nasıl gelecek. Ama yine de umudumu korumak istiyorum. Belki de buraya gelmenizi bir daha bırakmayacaklar. Umarım devlet ve hükümet bu tarihi yanlışı yapmaz. Çünkü benim iletişim kanalım tek sizlersiniz. Sizlerin sayesinde görüşlerimi ve bilgilerimi kamuoyuyla paylaşıyorum’ dediğini aktardı.

BDP’ye konulan tavırda, Öcalan’ın vizesi var mı?

Pervin Buldan’ın Öcalan ile yaptıkları son görüşmeye ilişkin aktardığı bu bilgiler, Hükümetin, müzakere sürecini perde gerisinden sürdürmek için, İmralı ile Kandil arasında sıkışan BDP’nin içinde etkili olan bir kanadı devre dışı bırakmak istediği yönündeki yorumları daha da güçlendirdi. Bir başka iddiaya göre de, sürecin bu şekilde sürmesi planına, Abdullah Öcalan da onay verdi. Zira Öcalan, bir yandan hükümetle doğrudan yürüttüğü müzakerenin kendisi açısından başarıyla tamamlanmasını isterken, diğer yandan da BDP içindeki ‘aykırı unsurlar’ı bu süreç içinde temizlemeyi planladı. Paketin açıklanmasından bir hafta sonra patlak veren ‘Demirtaş Krizi’nin de bu konuyla doğrudan bağlantılı olduğunu BDP kaynakları da doğruluyor.

Öcalan ile Kandil arasındaki çizgi farklılığı

Abdullah Öcalan ile Kandil’deki PKK yönetimi arasında, çekilmenin başladığı duyurulan tarihten itibaren bir çizgi uyuşmazlığı yaşandığı, BDP yönetiminin de İmralı’dan ziyade, Kandil’e yakın durduğu iddiası, yine sıkça dile getirilen konulardan birisiydi. Ancak, paketin açıklaması ve Erdoğan ile Öcalan’ın sürecin yeni bir çizgide ilerletilmesi konusunda mutabakat sağlamasının ardından safların yeniden şekillendiği, mevcut BDP yönetiminin de bu aşamada kenarda tutulduğu yeni iddialar arasında yer alıyor.

Buldan: Öcalan Mandela örneği verdi

İdris Baluken ile birlikte İmralı'ya giden BDP'li Pervin Buldan, örgütün yayın organı Özgür Gündem'e Abdullah Öcalan'ın "Mandela örneği verdiğini" açıkladı. Öcalan'ın Güney Afrika'daki müzakere süreciyle Türkiye'deki sürecin çok benzer iddiasını gündeme getiren Buldan, Öcalan'ın söyledikleri ile ilgili şu bilgileri aktardı: "'Ülkeler, süreçler çok benziyor' dedi. 'Orada da derinleşmiş savaşı bitirmek için Mandela'yı serbest bıraktılar. Türkiye'de de benzer bir gelişmenin yaşanmasının önünde en büyük engel paralel devlettir' dedi. Türkiye'de gelişen bütün barış süreçlerinde paralel devlet devreye girmiş, süreci akamete uğratmıştır. Bu süreçte de paralel devlet devreye girmek istiyor."

BDP'liler, bayramda PKK'lılar duasında

Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi'ndeki Kato dağında PKK'lıların mezarlarının bulunduğu ve örgütün 'PKK şehitliği' olarak adlandırdığı mezarlık, BDP'li siyasetçiler ve partililer tarafından ziyaret edildi.

Şırnak bölgesinde değişik tarihlerde çıkan çatışmalarda öldürülen 17 PKK'lı için Kato Dağı'nda yaptırılan ve 'Kurtay Faraşin şehitliği' adı verilen mezarlığı, bayram nedeniyle BDP'li Beştüşşebap Belediye Başkanı Yusuf Temel ve BDP'li il genel meclis üyeleri ve partililer ziyaret etti. Okunan duaların ardından bir dakikalık saygı duruşu yapılırken, BDP Beytüşşebap ilçe Başkanı Abdülkerim Ataman yaptığı konuşmada, manevi değerlerine sahip çıkan halka teşekkür etti. Ataman, seçim sürecinin yaklaşması ile oynanmak istenen oyunlara karşı duyarlı olunmasını istedi. Yapılan konuşmadan sonra grup mezarlıktan ayrıldı.

BDP erdoğan öcalan