Devletin zirvesindeki kriz

Devletin zirvesindeki kriz, Davutoğlu'nun başbakanlığı dönemi boyunca hep vardı. İkili arasında en büyük ayrılık da F tipi örgütle mücadele ve açılım konusunda yaşandı. Davutoğlu, F tipi örgüte yakın isimlerin tasfiyesi sürecinde net bir tutum takınamadı. Partinin ağır toplarını yanına çekmek için mücadele verdi. Açılım konusunda ise Davutoğlu "müzakereler başlayabilir" vurgusu yaptı. Erdoğan ise "ortada müzakere edecek bir konu yok" diyerek Davutoğlu'na açılım konusunda net yanıt verdi.

AKP'de birbiri ardına yaşanan siyasi ve idari krizler Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun görevi bırakmasına kadar gitti. Davutoğlu veda konuşmasında hem sitem etti hem de ince mesajlar verdi.

Peki bu sürece nasıl gelindi?

Başbakan Davutoğlu AKP Genel Başkanlığı ve Başbakanlık görevini devraldığı günden bu yana Erdoğan ile bir çok konuda test düştü. İlişkileri kırılma noktasına getiren en önemli iki kriz açılım ve F tipi örgütle mücadeleydi. F tipi örgütle mücadele AKP içinde çok sayıda isim tasfiye edildi. Tasfiye sürecinde Erdoğan tavrını net koyarken Davutoğlu partinin ağır toplarını yanına çekmeye çalıştı. O isimler de Davutoğlu'na yakın durdu. Davutoğlu özellikle Abdullah Gül'e sıcak mesajlar gönderdi.

Davutoğlu'nun 17-25 Aralık sürecinde suçlanan dört eski, bakanla ilgili Yüce Divan yolunu göstermesi ciddi sıkıntılara neden oldu. Erdoğan bu konuda da Davutoğlu'na tepkisini gizlemedi.

Açılım konusu da kriz dalgasının önemli bir parçası oldu. Davutoğlu, Diyarbakır ziyareti sonrasında "PKK, 2013 Mayıs’ına dönerse her şey konuşulabilir" diyerek çözüm sürecine geri dönülebileceği sinyali verdi. Erdoğan ise Davutoğlu'na 1 gün sonra yanıt verdi.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın milletvekilliği için istifası, Davutoğlu’nun 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri için bağımsız hazırlamak istediği milletvekili aday listeleri, 7 Haziran 2015 seçimleri sonrasındaki koalisyon görüşmeleri, kabinede güç dengeleri, başkanlık konusu, yeni anayasa süreci de ikili arasındaki ilişkilerde tansiyonu yükselten gelişmeler oldu.

ulusalkanal.com.tr