Amerika'nın ''IŞiD'i yok etme stratejisi''nin asıl amacı

Amerika'nın "IŞİD'i yok etme stratejisi" adı altındaki planı Türkiye, Irak, Suriye ve İran'ı hedef alıyor. Plan çerçevesinde, Barzani ve Kürt gruplar silahlandırılarak Irak merkezi hükümeti zayıflatılacak. Aynı senaryo Suriye için de geçerli.

ABD Başkanı Barack Obama, yeni ortadoğu koalisyonu için IŞİD stratejisini açıkladı. Türkiye'ye "ileri karakol" rolünün biçildiği plan Irak, Suriye ve İran gibi bölge ülkelerinin istikrarsızlığı için oluşturuyor.

4 aşamalı stratejideki ilk adım Irak ve Suriye'ye yönelik hava saldırısı. Amaç "IŞİD mevzilerini yok etmek" şeklinde açıklansa da İran'ın etkinliğinin kırılması da amaçlanıyor.

Plan kapsamında bölgede istihbarat faaliyetleri arttırılacak. PKK, Barzani ve küçük Kürt grupları "IŞİD'le mücadele" bahanesiyle silahlandırılacak. Böylece Barzani'nin Irak merkezi hükümetine karşı güçlendirilmesi sağlanmış olacak.

Bu gruplara istihbarat eğitimleri de verilecek. Nihai olarak ise PKK, Barzani, Goran, Talabani gibi grupların birliği amaçlanıyor.

Amerika, Suriye halkına karşı çatışan silahIı terör örgütlerine de aynı bahaneyle silah yardımı yapacak. Washington AKP'yle yapamadığını bu kez IŞİD stratejisiyle deneyecek.

Yeni ortadoğu koalisyonunda Türkiye'ye biçilen rol ise "ileri karakol" görevi. AKP hükümeti "koalisyona olumsuz" resmi çizmeye çalışsa da Adana'daki İncirlik Üssü lojistik destek ve operasyonel merkez olarak kullanılacak.

ulusalkanal.com.tr