ABD ekonomisi hızla küçülüyor

ABD Kongresi Bütçe Ofisi, Kovid-19 salgınının etkisiyle ülke ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 37,7 daralacağını öngördü. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin da bu yılın ikinci çeyreğinde yüksek işsizlik oranının devam edeceğini söyledi.

ABD ekonomisi hızla küçülüyor

Kovid-19 liberal ekonomik modelin tahtını yıkıyor. Üretim daralıyor, işsizlik artıyor, ABD ekonomisi hızla küçülüyor.

ABD Kongresi Bütçe Ofisi, bu yıl ve gelecek yıla ilişkin ekonomik tahminlerde güncelledi. Bütçe Ofisi Raporunda, ekonominin ikinci çeyrekte yüzde 37,7 daralacağı öngörüldü.

Raporda Kovid-19 salgınının ekonomik faaliyetleri büyük ölçüde aksattığı ve ciddi iş kayıplarına neden olduğu belirtildi. ABD Kongresi Bütçe Ofisi’ne göre ABD ekonomisi 2020 yılının genelinde yüzde 5,6 daralacağı, 2021'de ise yüzde 4,2'lik büyüyeceği tahmin edildi.

Ülkedeki işsizliğe ilişkin beklentilerin de yer aldığı raporda, işsizlik oranının bu yıl yüzde 11,5 ve gelecek yıl yüzde 9,3 seviyesinde gerçekleşeceği öngörüldü.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin de ikinci çeyrek için kara bir tablo çizdi. Mnuchin, “Bu yılın ikinci çeyreğinde yüksek işsizlik oranı ve diğer negatif verileri görmeye devam edeceğiz” dedi.

ABD Hazine Bakanı, salgına karşı alınan tecrit önlemlerinin uzun sürmesi halinde kalıcı hasar riskinin olduğunu dile getirdi. Kredi programlarının zararlarını üstlenmeye hazır olduklarını belirten Mnuchin, ABD Merkez Bankası’nın uyguladığı kredi programlarını hızlandırmak için daha fazla kaynak sağlamaya hazır olduklarını ifade etti.

ABD ekonomi yönetimi, üçüncü ve dördüncü çeyrekte ekonomik koşulların iyileşmesini bekliyor.

ulusal.com.tr

abd