E. Tümgeneral Yavuz, AKP’nin jandarma projesini değerlendirdi

Jandarma Genel Komutanlığı'nın İçişleri Bakanlığı'na bağlanması için hükümet düğmeye bastı. Yeni yasama yılında Meclis'e gönderilmesi beklenen yasa tasarısına göre, Jandarma'nın TSK ile olan bütün ilişkisi kesiecek.

AKP hükümeti Jandarma Genel Komutanlığı'nın İçişleri Bakanlığı'na devredilmesi projesini hızlandırdı.

İçişleri Bakanlığı'nın Jandarma ile ilgili hazırladığı tasarının son aşamada olduğu ve yeni yasama yılında meclise göndeileceği öğrenildi. Tasarıya göre, İçişleri'ne bağlı görünmesine rağmen, pratikte TSK'yla ilişkisi süren Jandarma, tamamen sivilleştirilmek isteniyor.

Tasarı yasalaştığı takdirde TSK'nın Jandarma teşkilatı üzerindeki her türlü tasarrufu sona erecek. Teşkilatın örgütlenme, kadro, terfi, görev, sicil ve eğitiminden İçişleri Bakanlığı sorumlu olacak. Ayrıca, Jandarma'nın bütçesinden de artık TSK değil Bakanlık sorumlu tutulacak.

Tasarıyı Ulusal Kanal'a değerlendiren Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, düzenlemenin kamuyounda kuşku yaratacağını ifade etti.

Tasarının, Jandarma'daki terfi ve liyakat gibi konuları olumsuz etkileyeceğini belirten Yavuz, "kişilerin değil hukukun üstünlüğünü uygulamak gerekir" dedi.

Yavuz, AKP iktidarının sınır güvenliği konusunda TSK'nın görev yapmasını engellediğini hatırlattı, benzer durumların söz konusu olabileceğini söyledi.

Haber: Deniz Adalı

Kamera: İnanç Saraçoğlu

ulusalkanal.com.tr