Almanya İncirlik’ten çekilme kararı aldı

Alman hükümeti, 260 Alman askerinin ve Tornado uçaklarının İncirlik Üssü'nden geri çekilmesini öngören planı onayladı. Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'in planı Bakanlar Kurulu'nda kabul edildi. Geri çekilme için kararın mecliste de oylanması bekleniyor.

Almanya İncirlik’ten çekilme kararı aldı

Almanya İncirlik'ten çekilmek için ilk somut adımı attı. Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in Alman askeri birliğini İncirlik’ten çekme planı Bakanlar Kurulu'nda kabul edildi.

Çekilmenin başlaması için Bakanlar Kurulu kararının federal mecliste de onaylanması gerekiyor.

Alman askerleri Federal Meclis kararıyla İncirlik'e gönderilmişti. Kararda "üs" ismi geçmediği için son kararın parlamento değil hükümet tarafından alınmasının yeterli olacağı belirtiliyordu. Ancak hükümetin Alman silahlı kuvvetlerinin "parlamento ordusu" olması nedeniyle parlamentoyu karara ortak etmesi de ihtimal dâhilinde bulunuyordu.

Federal Meclis'in silahlı kuvvetler raportörü Hans-Peter Bartels, karar öncesi yaptığı açıklamada, İncirlik ile ilgili kararın parlamentonun yetkilerini ilgilendirmesi bakımından karara milletvekillerinin de katılması gerektiğini söyledi. Alman Yeşiller Partisi de parlamentodaki oylamaya destek verdi. Böylece kararın federal mecliste oylanmasının önü açılmış oldu.

Alman Silahlı Kuvvetleri'nin keşif ekipleri son haftalarda Kuveyt, Kıbrıs ve Ürdün'de, Türkiye'deki İncirlik hava üssüne alternatif olabilecek yerleri inceledi. Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'in mayıs ayında ziyaret ettiği Ürdün'deki El Azrak üssünde karar kılındı.

Ancak bu üste güçlü bir Amerikan varlığının bulunması Berlin'de tartışma konusu.

ulusalkanal.com.tr

incirlik üssü almanya