TSK'ya emir verildi: İkinci bir komuta kadar geçilmesin

Türkiye ile Rusya arasında krize neden olan uçağı düşürüldüğü 24 Kasım’dan bu yana tek bir Türk uçağının Suriye hava sahasına geçmediğı ortaya çıktı. Silahlı Kuvvetler’e, ikinci bir komut gelinceye dek sınır ötesine geçilmemesi emri verildi. ABD de Suriye'deki uçuşlarını 10’da 1’e düşürdü.

TSK'ya emir verildi: İkinci bir komuta kadar geçilmesin

Suriye sınırında Rus uçağının düşürülmesi, Türkiye'nin sınır ötesi uçuşlarını durdurdu.

24 Kasım'daki olayın ardından, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait hiçbir uçağın sınırı geçmediği öğrenildi.

Bu kritik bilgiler Hürriyet Gazetesi yer aldı. Uçak düşürme olayının ardından Rusya Suriye'ye S400 füzelerini konuşlandırdı, bölgeye havadan havaya taarruz kapasitesine sahip uçaklar sevketti.

Rusya yönetiminin açıklamalarını da değerlendiren hükümet, mevcut krizi derinleştirecek bir adım atmama kararı aldı.

"Tansiyonu düşürme" çağrısını ısrarla yineleyen Ankara'nın, çatışma ortamı yaşanmaması için "Suriye’de uçmama" kararı aldığı öğrenildi. Güvenlik kaynakları, Rus uçağının düşürüldüğü 24 Kasım gününden sonra Türk jetlerinin Suriye hava sahasında tek bir operasyona katılmadığını belirtti.

Hükümet de TSK’ya ikinci bir emre kadar Suriye hava sahasını kullanmama talimatı verdi.

Kriz, ABD liderliğindeki koalisyon ülkelerinin operasyonlarını da etkiledi. ABD 24 Kasım’dan sonra İncirlik merkezli Suriye uçuşlarını 10’da 1’e düşürdü. Almanya ve Fransa İncirlik’te konuşlanma planlarını yavaşlattı.

ABD ile Rusya arasında, hava operasyonlarının normale dönmesi için koordinasyon modelleri üzerinde pazarlık yapıldığı belirtildi.

ulusalkanal.com.tr

Türk jetleri