Suriyeli General Türki Hasan, Ulusal Kanal'a konuştu

Türkiye-Rusya-İran zirvesi ve Astana'da yapılacak barış görüşmeleri... Türkiye dış politikasındaki değişim Suriye'de yakından ve ilgiyle izleniyor. Suriyeli Emekli General Türki Hasan, Türkiye'deki değişimi Nisan ayından bu yana gözlemlediklerini söyledi. Hasan, 15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye dış politikasındaki dönüşümde esas noktayı teşkil ettiğine dikkat çekti.

Suriyeli General Türki Hasan, Ulusal Kanal'a konuştu

"Bu değişimi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önceden görmesi gerekiyordu. Özellikle de bazı Kürt grupları Suriye'de Rojava adı altında federasyonluk sistemi kurmak için ABD projesi içinde yer aldıktan sonra."

Suriye krizine bölgesel çözüm çabaları yoğunlaşırken Suriye'de gözler Türkiye'nin değişen dış politikasına çevrildi. Suriye Stratejik Araştırmalar Merkezi'nde bölgesel konular üzerine çalışan emekli general Türki Hasan, federasyon planlarına karşı Türkiye ve Suriye'nin ortak çıkarları olduğuna dikkat çekiyor.

"Bu Kürt bölgesi, Irak sınırına uzanıyor. Afrin'e kadar ulaşıyor. Bu olayın Türkiye'nin tepkisini çekti. Aynı zamanda Suriye'nin de tepkisini çekti. Çünkü bizim topraklarımızın bir parçasıdır. O anda ben bizim çıkarlarımızın kesiştiği bir nokta olduğunu söyledim."

Emekli general Hasan, politika değişikliğini zorunlu olarak görse de bazı soru işaretleri olduğunu söylüyor.

"Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan siyasetini değiştirebilecek mi ? Şahsi çıkarlarını ve parti çıkarlarını bir kenara koyabilecek mi? En önemlisi de Suriye üzerinde sürdürdüğü bu siyaseti. Çünkü bu siyaset sadece Suriye hükümetini değil tüm Suriye'yi hedef aldı. Bunu değiştirmesi gerekiyor."

Hasan'a göre Türkiye'nin dış politikasındaki değişimde 15 Temmuz kırılma noktası oldu.

"Darbeden sonra değişimler yaşandı. Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan Batı'yı suçlayabilir. Darbenin arkasında onların olduğunu söyleyebilir. Hatta Cumhurbaşkanı Beşar Esad, bu darbenin yanında durmadı. Aksine bu darbeyi kınadı. Yine Rusya ve İran'da darbeyi kınadı. Bu bir dönüşümün esas noktasıydı."

HABER/ KAMERA: MEHMET KIVANÇ

ulusalkanal.com.tr

türkiye rusya iran suriye