Putin'in ziyareti dış basında

Dünya Enerji Kongresi dolasıyla İstanbul’a gelen Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye temasları dış basında büyük yankı buldu. Genel kanaat, Ankara Moskova arasında devam eden bahar havasının yeni anlaşmalarla devam etmesi ve iktisadi işbirliğinin siyasi ve stratejik ortaklığa dönüşmesi. İngiliz gazeteleri ise zirvenin uluslararası sonuçlarının olacağı görüşünde.

Putin'in ziyareti dış basında

Putin’in Türkiye ziyareti Dünya’nın gündeminde.

Dünya Enerji Kongresi dolasıyla İstanbul’a gelen Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile buluşmasına dış basın yoğun ilgi gösteriyor.

İstanbul'da gerçekleşen buluşmanın tesadüf olmadığı görüşünde birleşen gazeteler, Ankara Moskova ortaklığının geliştiğini vurguladı.

Rusya’da yayınlanan günlük gazete Pravda, Putin’in Türkiye temaslarına ilişkin hazırladığı haberde “Türkiye’nin Rusya’nın Ortadoğu’daki kilit ortağı haline gelmesi bekleniyor” ifadelerini kullandı.

İngiliz basını da, Putin’in İstanbul temaslarına geniş yer ayırdı. ABD’nin başkanlık seçimlerine odaklandığı bir dönemde Putin ve Erdoğan’ın bir araya gelmesinin tesadüf olmadığını belirten Independent (İndıpendınt), zirvenin uluslararası sonuçları olacağı görüşünde.

Times ise Türkiye ve Rusya’nın önümüzdeki süreçte Suriye’de birlikte hareket edeceklerini kaydetti.

Öte yandan, İstanbul’daki Dünya Enerji Kongresi Rumları kızdırdı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Dünya Enerji Kongresi’nde devlet başkanı sıfatıyla konuşma yapması ve diğer devlet başkanlarıyla aile fotoğrafında yer alması Rum yönetiminde büyük tepki topladı.

Haberi manşetine taşıyan ve Akıncı'nın fotoğrafta yer almasını "tahrik" olarak tanımlayan Rumların en yüksek tirajlı gazetesi Fileleftheros, “Gazla bayram ediyorlar. Erdoğan, Doğu Akdeniz’le ilgili yatırımları ilan ediyor, Akıncı da onun ikinci sesi” ifadelerini kullandı.

ulusalkanal.com.tr