F-Tipi polisler "peluş ayı"dan casusluk davası yarattı!

İzmir Askeri Casusluk Soruşturması'nda 17 F tipi polis ve bürokrat tutuklandı. Peki, isimsiz bir fuhuş ihbarı ile açılan dosya nasıl Türkiye'yi hedef alan bir askeri casusluk soruşturmasına dönüştürüldü? Soruşturmada bu süreç tek tek tespit edildi. İşte o aşama aşama casusluk kumpası.

F-Tipi polisler "peluş ayı"dan casusluk davası yarattı!

İzmir Askeri Casusluk kumpasında 310'u muvazzaf subay 357 kişi yargılandı. Bürokratlardan MİT mensuplarına 3 bin 100 kişi hedef alındı. Hem de isimsiz bir fuhuş ihbarıyla. Polis-savcı-hakim eliyle fuhuş dosyası kumpasla casusuluğa evrildi. Kumpasta örgütün TSK içindeki üyeleri de görev aldı.

İşte adım adım bakın casusuluk kumpası.

Soruşturma her zamanki gibi isimsiz bir fuhuş ihbarıyla başlatıldı. F tipi istihbarat polisleri ve savcı aracılığıyla soruşturma Asayiş Şube'den Organize Şube'ye yönlendirildi. Bu aşamada hiçbir çalışma yapılmadan 23 yaşındaki Narin K.'nın ismi dosyaya eklendi.

TSK'dan uzaklaştırılan kişiler arasındaki görüşmeler orduya sızma çalışmaları olarak gösterildi. Eş zamanlı olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na isimsiz ihbar gönderildi. Meçhul ihbarda yazılanlar 1.5 yıl sonra bulunacak Pandora Veri Tabanı'ndaki kişi ve bilgiler de yer aldı.

Hava Teknik Okullar Komutanlığı'nda idari soruşturma açıldı. Yüzbaşı A.G.K. hakkında "bilgi ve belge sızdırdığına dair" rapor düzenlendi. Polis bu rapordan sonra fuhuş dosyasını casusluk soruşturmasına dönüştürdü.

Casusluk iddiası için yurt dışı bağlantısı olması gerekliydi. Bu ihtiyaç da yabancı uyruklu kadınların dosyaya eklenmesiyle karşılandı. Yabancı kadınların telefonları dinlemeye alındı. Bir süre sonra hiç bir iletişim tespit tutanağı hazırlanmadan dinlemeler bitirildi ve dinlenen kadınlar da bu hatları kullanmayı bıraktı.

Bu aşamada Yüzbaşı A.G.K'nın yurt dışına hediye kargoları şifre kabul edildi. PTT APS merkezinde incelenen kargolardan peluş oyuncak ve anı tabakları çıktı. Ancak bu tutanak gizlenerek Yüzbaşı A. G. K.'nın "yurt dışına bilgi ve belge gönderdiğine dair" değerlendirme yazısı yazıldı.

F tipi kumpası soruşturan savcı Okan Batu'nun değerlendirmesinde; meçhul ihbarcılar ve Hava Teknik Okulları'ndaki raporu hazırlayan askeri yetkililer ile F tipi polisler arasında irtibat olduğu vurgulandı. Kumpasın örgütlü bir çalışmayla yürütüldüğüne dikkat çekildi.

Haber: Özer Sürmeli

ulusalkanal.com.tr