Çığ: Birleşmenin adresi Vatan Partisi'dir, 7 Haziran'da destekleyeceğim

Çığ: Birleşmenin adresi Vatan Partisi'dir, 7 Haziran'da destekleyeceğim

Sümer Kraliçesi olarak bilinen Muazzez İlmiye Çığ’ı, kimileri konferanslarına giderek dinler, kimileri ise televizyon ekranlarından güler yüzüyle, hoş sesi ile Sümerler, Hititler ve benzeri tarihsel kökenlerimizi anlatırken sohbetine takılı kalır.

Türkiye’nin en önemli Sümeroloğu olan Muazzez İlmiye Çığ, Ataköy Gazetesi'ne konuştu. Hayatında hiçbir partiye üye olmadığını belirten Çığ, Vatan Partisi'ni destekleyeceğini söyledi. Çığ, "bence muhalefet partilerinin birleşmesi lazım. Yeni kurulan Vatan Partisi var. Zannediyorum Vatan Partisi tutunacak. Çünkü baştakiler hep dürüst insanlar, çalışkan insanlar. Ve bir gayeleri var. Şu gelsin, bu gelsin değil, bütün vatandaşlar bize gelsin, elbirliğiyle ülkemizi kurtaralım diyorlar. Yani hayatımda hiç bir partiye girmedim. Ama bu partiyi destekleyeceğim," dedi.

İşte o söyleşi:

1977 senesinden beri Ataköy 2. Kısım’da oturan Muazzez İlmiye Çığ ile Bakırköy ve Türkiye gündemini oluşturan konular ile ilgili bir sohbet gerçekleştirdik.

Muazzez Hanım, öncelikle sağlığınız nasıl ve neler yapıyorsunuz?

Sağlığım gayet iyi. Kendimi iyi hissediyorum. Her gün misafirim geliyor, gençler geliyor, onlara bilgilerimi aktarıyorum. Çok yoğunum ama bu tempoya ayak uydurabiliyorum. Konferanslara katılıyorum, bazı televizyon programlarına katılıyorum. Gençlerle bir araya gelmek bana da hareketlilik katıyor.

Kaç yıldır Ataköy’de oturuyorsunuz?

1977’den beri Ataköy 2. Kısım’da oturuyorum.

“BAKIRKÖY KÜLTÜR-SANAT BELDESİDİR”

Sizin için Bakırköy ne anlam ifade ediyor?

Bakırköy kültür-sanat beldesi. İlk tiyatro, ilk sinema burada başlamış. Burada çok değerli sanatçılar yetişmiş.

Atatürk ve Cumhuriyet’e bağlılığınızı tüm Türkiye takdir ediyor. Bakırköy’de Atatürkçü, laik bir ilçe olarak bilinir. Sizce de böyle mi?

Evladım bütün Bakırköy Atatürkçü diyemezsin. Belediye CHP olduğu için Atatürkçü. Ama Bakırköy’ün kenar kesimleri Atatürkçü değil.

“ADIMA KREŞ AÇILMASINA KIZDIM”

Daha önceki Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen döneminde adınızı taşıyan “Muazzez İlmiye Çığ Kreşi” Ataköy 9. Kısım’da açıldı. Kreşin açılışında siz de vardınız. Bu konuyla ilgili neler söylersiniz?

Adıma kreş yapmışlar, gittik baktık gerçekten güzel bir kreş olmuş. Ama ben ona çok kızdım. Bana söylemediler. Ben adıma hiçbir şey açılmasını istemedim. Hatta daha önceden bana birçok kez bir sokağa, caddeye isminizi verelim dediler. Ben yaşarken ismimim bir yere verilmesini istemedim, ölünce zaten hatırlıyorlar.

“BAKIRKÖY’DE GENÇLER İÇİN YAPILAN HİÇBİR ŞEY YOK. BELEDİYELER PARA YEMEKTEN BAŞKA BİR ŞEY YAPMIYOR”

Bir çok söyleşinizde, konferansınızda hep gençler, çocuklar üzerinde duruyorsunuz. Bakırköy’de gençler için neler yapılmalı?

Ben size soruyorum ilçemizde çocuklarımız için ne var. Ben hep çocukları düşünüyorum. Ataköy’de bir tane kütüphane var mı? Burada bir kütüphane olmalı, çocukların, gençlerin oturup sohbet edecekleri, müzik yapacakları, spor yapacakları yerler olmalı. Koskoca Bakırköy’de gençlere yönelik hiçbir şey yok.

Belediyeler para yemekten başka bir şey yapmıyor. Örneğin Ataköy’de, Bakırköy’de mahallelerde yüzme havuzları olmalı. Amerika’da hemen hemen her evde yüzme havuzu var. Ama çocuklar ayrıca yüzmek için belediyelerin yaptığı öğretmenli havuzlara gidiyor.

“ATAKÖY SAHİLLERİNİ BU HALE GETİRENLER VATAN HAİNİDİR”

Bakırköy’de sizi en çok üzen konuların başında ne geliyor?

Bu Ataköy Sahilleri’nde yapılan yapılara belediyeler nasıl izin verdi, deli olacağım. Bu evler bize verilirken orası plajımızdı. Sahilde bunlar yapılır mı? Zaten dolma bir yer. Yazık günah değil mi? Bakın arkada bu kadar evler var, bunlara hava gelecek. Bu sahilde yapılanlar havayı kesiyor. Sahillerle ilgili Bakırköy Belediyesi’nin çok büyük kabahati var. Belediye halkı ayaklandırabilirdi. Bu kadar büyük inşaat yapılır mı? Hiç olmazsa arkadaki binalarla aynı seviyede yapılsaydı. Bu kadar bilgisiz bir şey yapılır mı? Ben bunlara vatan haini, memleket haini diyorum.

“TÜRKİYE’DE MANTALİTE DEĞİŞTİ”

Muazzez Hanım, Bakırköy’ün dışında Türkiye genelinden biraz da sohbet edersek, son günlerde kadına şiddet konusu gündemin ilk sırasını aldı. Yaşanan olaylar ortada. Bu konuda sizin görüşleriniz nedir?

Artık bundan sonra bilmiyorum nasıl düzelecek. Çünkü mantalite bozuldu. Hükümet tarafından kadın-erkek eşitliği kabul edilmiyor. Kabul edilmediği sürece kadınlarımıza malesef her türlü eziyet yapılır. Bunun önüne geçemeyecekler. Ne zaman hükümet değişir, kafalar değişir o zaman bu değişebilir.

Sizce mevcut hükümet değişir mi?

O insanımıza, halkımıza bağlı. Halk indirmek isterse indirir, değiştirir. Ama halkımız maalesef tepki göstermiyor. Tepkiyi yalnızca birkaç gazete ve bir kaç televizyon gösteriyor. Bununla kalıyor. Halbuki halkın iyiye de, kötüye de tepki göstermesi lazım Bu yapılmadığı için de bunlar böyle azdılar. Halen de azıyorlar. Düşünün ki, bir kadın; Atatürk sayesinde mebus olmuş, onun sayesinde kılığa girmiş, İnönü’ye küfrediyor, Atatürk’e küfrediyor, “90 yıllık reklam arası” diyor. Bundan daha adi, bundan daha kötü bir şey olabilir mi? Bunu bir kadın yapıyor, o kadın ki, o kılığa girmesi, o mevkiye gelmesi Atatürk’ün eseri. Ama bakın, bu kadına hiçbir kadın tepki göstermiyor. Buna binlerce mektup yazılsın, telgraf çekilsin kınansın ama bunlar yapılmıyor.

“MUHALEFET GÖREVİNİ YAPMIYOR. CHP HALKIN İÇİNE GİREMEDİ”

Muhalefet partileri hakkındaki düşünceleriniz neler? Muhalefet sizce görevini yapıyor mu?

Bence muhalefet görevini iyi yapmıyor. CHP güzel teşkilatlanamadı, halkın içine giremedi. Güzel şeyler yapamadılar.

“HAYATIMDA HİÇBİR PARTİYE GİRMEDİM. AMA VATAN PARTİSİ’Nİ DESTEKLEYECEĞİM”

Önümüzde bir genel seçim var. Sizin bu seçimlerle ilgili görüşleriniz neler? Hangi partiyi destekleyeceksiniz?

Bence muhalefet partilerinin birleşmesi lazım. Yeni kurulan Vatan Partisi var. Zannediyorum Vatan Partisi tutunacak. Çünkü baştakiler hep dürüst insanlar, çalışkan insanlar. Ve bir gayeleri var. Şu gelsin, bu gelsin değil, bütün vatandaşlar bize gelsin, elbirliğiyle ülkemizi kurtaralım diyorlar. Yani hayatımda hiç bir partiye girmedim. Ama bu partiyi destekleyeceğim.

“GENÇLER ÜLKENİZE SAHİP ÇIKIN”

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Ben gelecek kuşaklar için üzülüyorum. Çünkü bu vatan toprağı gençlerimizin, çocuklarımızın, bizim değil. Gençler ülkemize sahip çıkmalı, yoksa köle olacaklar. Asya’dan, Arabistan’dan herkes bize göçer ama bizim gidecek hiçbir yerimiz yok. Onun için gençlerimze büyük sorumluluklar düşüyor. Ülkelerine sahip çıksınlar, iyi ve kötü yapılan her şeye tepki göstersinler. Kitap okusunlar bol bol. Çünkü okumayan insan cahil insandır ve cahil insandan ne kimseye ne de vatana bir yarar gelir.

ulusalkanal.com.tr