Sur Belediyesi eş başkanlarının da aralarında bulunduğu 6 kişinin ömür boyu hapsi istendi

Diyarbakır’da özyönetim açıklamasının ardından başlatılan soruşturma tamamlandı. Sur Belediyesi eş başkanlarının da aralarında bulunduğu 6 kişinin "Devletin bütünlüğünü bozmak" suçundan ömür boyu hapsi istendi. İddianamede özyönetim ilanlarının PKK yöneticilerden gelen talimat üzerine yapıldığı ardından da hendeklerin kazıldığı belirtildi.

Sur Belediyesi eş başkanlarının da aralarında bulunduğu 6 kişinin ömür boyu hapsi istendi

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 14 Ağustos 2015’te "özyönetim" ilan edilmesine ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı.

Sur Belediyesi Eş başkanları Fatma Şık Barut ve Seyit Narin’in de aralarında olduğu 4 tutuklu ve 2 tutuksuz kişi hakkında ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istendi.

İddianamede özyönetim ilanlarının PKK'lı yöneticilerden gelen talimatlar üzerine yapıldığı belirtildi. Sanıklar, suçlamaları reddetti.

Sur’daki özyönetim ilanını okuyan Güneş Ölmez ifadesinde, içerik hakkında önceden bilgisi olmadığını söyledi. Ölmez, “Açıklama metnini tanımadığım bir anne bana verdi. İçeriğini bilmiyordum. Devlete karşı tutumum yok. Özyönetimin suç olmadığını düşünüyorum” dedi.

Diğer sanık DBP Sur İlçe Eş Başkanı Ali Rıza Çiçekli ve Sur Belediyesi Eş Başkanı Fatma Şık Barut da, özyönetim çağrısı ve metin hakkında bilgisi olmadığını söyledi. Sur Belediyesi Eş Başkanı Seyid Narin ise, açıklamaya örgüt çağırıları ile katılmadığını savundu.

Savcı, özyönetim ilanının düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğini, PKK eylemlerinden ayrı düşünülmeyeceği kaydetti.

İddianamede, PKK'nın Kürdistan hedefinden vazgeçmediği, öncelikle özerk, daha sonra konfederal ve bağımsız bir devlet kurma amacına yönelik planlamalar yaptığı ifade edildi.

İddianamenin, sonuç ve değerlendirme bölümünde ise örgütün Sur ilçesindeki faaliyetlerine yer verildi. Öz yönetim ilanından sonra bölgelerde hendekler kazıldı. Sur’da 293 kritik nokta tespit edildi. 250'den fazlasında bombalı tuzaklar bulunuyor. 8 önemli noktada ise PKK’nın keskin nişancıları bulunuyor.

Hazreti Süleyman Camii’nin ön ve arka girişlerine komple bomba hattı döşendiği, Mardinkapı İlkokulu önünde üç tane bombalı tuzak bulunduğu ifade edildi.

ulusalkanal.com.tr

ömür boyu hapis