İşçi ve işverenden ortak talep: Kısa çalışma ödeneği uzatılsın

Salgın döneminde getirilen kısa çalışma ödeneği 31 Mart'ta, işten çıkarma yasağı ise 17 Mart'ta sona erecek. İşçi ve işveren desteklerin Mart ayından sonra da sürmesini istedi. İşveren desteğin sürdürülmesinin istihdamın artırılması için önemli olduğunu vurguladı. Emek cephesi de uygulamalardaki aksaklıkların giderilmesini talep etti.

İşçi ve işverenden ortak talep: Kısa çalışma ödeneği uzatılsın

Haber: Seda Akyüz Kamera: Uğur Pideci

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ''Kısa çalışma ödeneğini 31 Mart’ta sona erdireceğiz.'' sözlerinin ardından, iş gücü piyasasında hareketlilik yaşandı. Bir değiklik yapılmazsa işten çıkarma yasağı 17 Mart'ta, Kısa Çalışma Ödeneği de 31 Mart’ta bitecek.

Uygulamaların sona ermesiyle maliyetlerin artacağını ifade eden işveren istihdamın korunması için kısa çalışmanın uzatılmasını istedi.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Başkanı Özgür Burak Akkol ''Yeni teşviklere ihtiyaç duyulacak dedi:

- Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasının Mart ayı sonunda bitmesi durumunda yeni nesil teşviklere ihtiyaç duyulacağını düşünüyoruz. Özellikle genç nüfusun istihdamı, kadın istihdamının artırılması ve salgınla bağlantılı olarak normalleşme süreci devam eden işletmeler için yeni nesil teşvikler olması büyük önem taşıyor. Teşvikler ve istihdam artırıcı özendirmelerin salgın süreci tamamıyla bitene kadar devam etmesinin hem çalışanlara, hem işverenlere, hem de ülkemize faydalı olacağı görüşündeyiz.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de konuya ilişkin ''Toparlanmak zaman alacak'' ifadesini kullandı:

- Kısa Çalışma Ödeneğinin devam etmesi gerekiyor. Esnafımız iş yerini açsa bile kendini toparlaması uzun zaman alacak. Hazine ve Maliye Bakanımız ile görüştük. Görüşmede de esnafa verilen desteklerin devam etmesi gerektiğini söyledik.

Desteklerin bitmesiyle işçi tarafı da toplu işten çıkarma endişesi yaşıyor. İşçi konfederasyonları uygulamadaki sorunlara değindi. Bu sorunların giderilerek desteğin devam etmesini talep etti.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ''Etkin bir program yürürlüğe girmeli''

- Mevcut yapısıyla bu uygulamanın devam etmesi işçinin gelir kaybının sürmesi anlamına gelmektedir. Özellikle sendikal örgütlenmenin olmadığı iş yerlerinde işçilerin önemli bir bölümünün SGK bildirimleri gerçek kazançları üzerinden değil, asgari ücret düzeyinden yapılmaktadır. Bazı işverenler, sendikal örgütlenme içindeki işçiyi cezalandırıcı nitelikte kısa çalışma kapsamına almaktadır. Bu kötü niyetli uygulamaların, denetim yoluyla engellenerek kısa çalışma ödeneği uygulamasının uzatılması olumlu olacaktır.

İşçi tarafından sorunlara ilişkin değerlendirme yapan bir diğer isimi de HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan oldu:

- Kısa Çalışma Ödeneği yine işten çıkarma o günkü şartlarda olması gereken düzenleme.

- Sürecin hususuyla ilgili üç konfederasyon ortak çalışma yaptık.

Normalleşmenin önünde engeller varsa bu düzenlemelerin aksaklıkların giderilmesini isteyeceğiz. Bazı işverenler suiistimal ederek kısa çalışma hakkını kullanmak yerine ücretsiz izne gönderiyor. Bunu kabul edemeyiz. Uzatılacaksa şartlarımızın dikkate alınmasını istiyoruz.

pandemi cumhurbaşkanı erdoğan destek normalleşme türkiş esnaf işçi salgın iş gücü TESK emekçi Kısa Çalışma Ödeneği işveren hakiş TİSK kısa çalışma