İdlib'e operasyon seçeneği olgunlaşıyor

İdlib'teki terör örgütlerine yönelik operasyon olasılığı olgunlaşıyor. Diplomasideki uzlaşı adımları sahaya da yansıtılmak isteniyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un "Teröristlerin ayrıştırılması ve yok edilmesi konusunda Ankara ve Moskova aynı fikirde" açıklaması da bu fikri güçlendirdi. Rus Kommersant gazetesine göre opersayon konusunda iki ülke arasında tam mutabakat var.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Moskova'da yaptığı açıklamada "İdlib'te teröristlerin ayrıştırılması ve yok edilmesi konusnda Moskova ve Ankara ortak görüşe sahip" demişti. Bu açıklama İdlib'e yönelik operasyon fikrinin olgunlaştığı şeklinde yorumlandı.

Rus Kommersant gazetesi, Lavrov'un açıklamalarını analiz eden bir haber yayınladı. Habere göre, Moskova ve Ankara operasyon konusunda tam mutabakat sağladı.

Gazeteye göre İdlib'de askeri operasyon düzenlenmesi kaçınılmaz. Ancak Moskova, Ankara'yla ihtilaf yaşamak ve Astana formatını bozmak istemediği için İdlib operasyonunun şu ana dek başlamamasını enmgelledi.

Gazete, İdlib'in Suriye ordusunun kontrol altına almadığı son gerilimi azaltma bölgesi olduğunun altını çizdi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, güneyde kazanılan zaferlerin ardından İdlib'in Suriye ordusu için öncelik hedef olacağını ifade ettiğini anımsatan Kommersant, "Askeri teçhizat ve birliklerin ülkenin kuzeyine sevkiyatına başlandı ancak Rusya, operasyonun hızlı bir şekilde başlamasını engelledi" diye yazdı.

Analizde, gerek sınıra yakınlığı gerekse de bölgedeki silahlı grupların Türkiye'yle olan bağlantıları nedeniyle Ankara'nın İdlib'e özel ilgi gösterdiği de belirtildi. "Ankara'ya kendisine tabi gruplar için güvenlik garantisi verilmesi ve Türk yönetiminin operasyonun yeni sığınmacı dalgasına yol açmayacağı konusunda ikna edilmesi önem taşıyor" denildi. Gazeteye göre Rus ve Türk orduları da, siyasi uzlaşının pratiğe nasıl taşınacağını görüşüyor. Yani operasyonun ayrıntılarını planlıyor.

ulusal.com.tr

operasyon idlib