Başbakanlık işgal altında

Yüksek Seçim Kurulu Cumhurbaşkanlığı seçiminin resmi sonuçlarını açıkladı, mazbatayı da TBMM başkanlığa teslim etti. Yasalar gereği Recep Tayyip Erdoğan'ın 28 Ağustos'a kadar herhangi bir sıfatının olmaması gerekiyor. Ancak karar resmi gazetede yayınlanmıyor, Erdoğan ise anayasaya aykırı olarak hâlâ Başbakanlık sıfatını kullanıyor.

Başbakanlık işgal altında

Türkiye 10 Ağustos'ta sandık başına giderek ilk kez Cumhurbaşkanı'nı seçti. Yüksek Seçim Kurulu resmi olmayan sonuçları seçim akşamı, resmi sonuçları ise 15 Ağustos cuma günü açıkladı. Aynı gün Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı mazbatası TBMM başkanlığına gönderildi.

17 Ağustos 2014 Pazar günü yayımlanan Resmi Gazete'de birinci derecede öneme sahip iki ayrı "üçlü atama kararnamesi" yayımlandı. Başbakan olarak Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasının yer aldığı kararnameler 16 Ağustos tarihini taşıyor. Yani Yüksek Seçim Kurulu'nun Cumhurbaşkanlığı seçimine dair kesin sonuçları ilan ettiği günün bir gün sonrası.

YSK'nın açıklaması ile Erdoğan'ın Başbakanlığı, milletvekilliği ve parti genel başkanlığı sıfatlarının hukuken düşmüş oluyor. Ancak Erdoğan ile ilgili karar resmi gazetede bir türlü yayınlanmıyor. Anayasa'nın 101'nci maddesi "Cumhurbaşkanı seçilenin varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer" hükmünü içeriyor.

Erdoğan'ın hâlâ Başbakan sıfatını kullanarak imzaladığı kararnamelere mevcut Cumhurbaşkanı Gül'ün imzalaması da ayrı bir anayasa ihlali anlamına geliyor.

ulusalkanal.com.tr

cumhurbaşkanlığı seçim başbakanlık ysk