Beştepe'den Astana açıklaması

İdlib'de gelen şehitlerin ardından hükümet kanadından peş peşe açıklamalar geldi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Astana ortaklarına işaret etti. Altun, başta Rusya ve İran olmak üzere uluslararası toplumun üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.. Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik de NATO ile istişarelerin başlayacağını ifade etti.

Beştepe'den Astana açıklaması

Ankara ve Şam arasında İdlib’deki tehlikeli gerginliğin ardından hükümetten açıklamalar geldi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun yaşanan gerginliğe ilişkin bir açıklama yaptı. Beştepe'deki güvenlik zirvesinin ardından yazılı açıklama yapan Altun, saldırıyı kınadı, “Hava ve kara ateş destek unsurlarımızla rejimin bilinen tüm hedefleri ateş altına alınmıştır, almaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

İletişim Başkanı, İdlib’deki saldırılara son verilmesi için Astana sürecine ve taraflarına da dikkat çekti. Altun, “Bu vesileyle rejimin işlediği insanlığa karşı suçların durdurulması amacıyla Astana Süreci'nin tarafları başta olmak üzere tüm uluslararası toplumu üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çağırıyoruz” açıklamasını yaptı.

Altun, İdlib’de uçuşa yasak bir bölgede ilan edilmesi gerektiğini de ifade etti. Altun açıklamasında, “Astana sürecinin garantörleri, Rusya ve İran, yükümlülüklerini yerine getiremezlerse tüm uluslararası güvenilirliklerini kaybederler” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan da bir açıklama geldi. Saldırıya tepki gösteren Oktay, “Ülkemizin sınır güvenliğini sağlamak üzere İdlib'de bulunan askerlerimize düzenlenen alçakça saldırıda şehit olan Mehmetçiklerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Başımız sağ olsun" dedi.

Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik de bir açıklama yaptı. İdlib için NATO’ya çağrıda bulunan ve NATO ile istişarelerin başlayacağını belirten Çelik, “Bu saldırıya uğrayan sadece Türkiye değildir uluslararası hukuktur. Topyekun bir tepki verilmesini bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

Çelik, güvenli ve uçuşa yasak bölge konularında somut adımlar beklendiğini de aktardı. Parti Sözcüsü, “NATO kuruluş amaçlarına uygun olarak gerekeni yerine getirmelidir. Güvenli bölge, uçuşa yasak bölge gibi konularda somut eylem bekliyoruz. Şimdiye kadar bunları çok duyduk. Bundan sonra somut bir tavır bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

ulusal.com.tr

idlib fahrettin altun