Bursa'daki tarihi “Tahtakale Çarşısı“ restore ediliyor

14. yüzyılda inşa edilen Tahtakale Çarşısı, restorasyonun ardından Uludağ'ın eteklerindeki kırsal mahallelerden getirilen gıda ürünlerinin satıldığı

Bursa'daki tarihi “Tahtakale Çarşısı“ restore ediliyor

Bursa'nın merkez Osmangazi Belediyesi, kentin en eski yapılarından Tahtakale Çarşısı'nın restorasyonuna başladı.

Yaklaşık 1 yılda bitirilmesi planlanan restorasyon kapsamında, çarşıdaki 54 dükkanı sağlamlaştırma çalışmaları yapılacak, çarşının zemini kaplanacak ve 24 pazar tezgahı açılır kapanır hale getirilecek.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Tahtakale Pazarı'ndaki törende yaptığı konuşmada, Tahtakale'nin Bursa'nın en önemli bölgelerinden biri olduğunu söyledi.

Bölgenin "Çöküntü" halini almak üzere olduğunu vurgulayan Dündar, "Burası, bir ticaret merkezi. Çarşı derneğiyle 3-4 yıldır restorasyon konusu üzerinde çalışıyoruz. Hep birlikte burasının projelerini geliştirdik. 'Buradaki yaşam nedir, ne olması gerekir?' diye düşündük." ifadelerini kullandı.

Tahtakale'nin 14. yüzyıldan kalan bir bölge olduğunu anlatan Dündar, "Tabii farklı yaklaşımlar da olmuş. Eski ile yeni birbirine karışmış. Bu projeyi ortaya çıkarıp burayı yeniden ayağa kaldırmak, çok kolay bir iş değil. Buradaki aktiviteyi de korumamız gerekiyor çünkü esas amaç, buradaki esnafın daha canlı hale gelmesi ve burayı koruyarak tarihi kimliği ortaya çıkarmak." diye konuştu.

"Orijinal Tahtakale Pazarı ortaya çıkacak"

Dündar, restorasyon projesini hazırlayıp onaylattıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Restorasyon çalışmalarına başlıyoruz. Burada 54 dükkan var. Bu dükkanları sağlıklaştırma çalışmaları yapılacak. Bunların yağmur iniş boruları ve olukları, pencere ve kapı doğramaları, cephe boyaları yenilenecek. İç çarşının zemini kaplanacak. Burada bulunan 24 pazar tezgahı, açılır kapanır hale gelecek. İnşallah 300 takvim günü içinde çalışmaları bitireceğiz. Bittiğinde yeni haliyle daha güzel bir cazibe merkezi haline gelecek. Burası, Bursa'nın tarihi bir bölgesi ve özellikle Uludağ bölgesine hitap ediyor. Özellikle taze sebze meyvenin ve katkısı olmayan yiyeceklerin doğrudan üreticiden satıldığı bir yer. Biz istiyoruz ki burası doğrudan köylünün tüketiciye birinci yerden satış yaptığı bir yer olsun. Burası bu şekliyle Uludağ bölgesindeki köylerimizin bir ticaret merkezi olacak."

Restorasyonun ardından Tahtakale Pazarı'na özel müşterilerin geleceğini anlatan Dündar, "Buradan alınan fasulye, kestane, ceviz gibi gıda ürünleri, doğrudan Uludağ'dan gelecek. Halden alınan bir ürün, buraya gelemeyecek. Orijinal Tahtakale Pazarı, ortaya çıkacak." değerlendirmesinde bulundu.

bursa Osmangazi Belediyesi