Çin ekonomisi toparlanıyor

Çin ekonomisi koronavirüsün etkisini üzerinden hızla atıyor. Çin'de imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi Mart’ta hızlı toparlanarak beklentilerin üzerine çıktı.

Çin ekonomisi toparlanıyor

Çin'in, koronavirüs salgını ile mücadele nedeniyle üretimi durdurması hem ülke ekonomisini hem de dünya ekonomisini olumsuz yönde etkiledi. Kovid-19'u 8 hafta gibi kısa bir sürede yenen Çin'de çarklar yeniden dönmeye başladı.

Çin’de imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi Mart’ta güçlü bir toparlanma kaydetti. Açıklanan veriler Çin ekonomisinin karşı karşıya kaldığı iç talepteki düşüş tehdidinden sıyrılmaya başladığının işareti olarak yorumlandı.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından Salı sabahı açıklanan verilere göre, imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi Mart’ta 52’ye yükselerek 44,8’lik beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

İmalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi verisi Şubat’taki rekor dip seviyesi olan 35,7’den toparlanırken 50’nin üzerinde gerçekleşti ve imalat sektöründe koşulların iyileştiğini gösterdi. Hizmetler ve inşaatı kapsayan imalat dışı imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi de 52,3 ile iyileşme kaydetti.

Bu artış Çin'in sanayi sektörü için iyileşmeye işaret etse de, üretim normal seviyenin altında kalmaya devam ediyor. Beklentilerin üzerinde gerçekleşen imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi verisi Çin şirketlerinin 2005'den bu yana yaşadığı en sert daralmadan toparlanıldığına işaret etti.

ULUSAL.COM.TR

koronavirüs çin