Talat Paşa Komitesi Nisan 2015'e hazırlanıyor!

Azerbaycan'ın önde gelen haber portallarından Rusça yayın yapan vesti.az Talat Paşa Komitesi Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin'le bir röportaj yaptı.

Talat Paşa Komitesi Nisan 2015'e hazırlanıyor!

Azerbaycan'ın önde gelen haber portallarından Rusça yayın yapan vesti.az Talat Paşa Komitesi Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin'le bir röportaj yaptı.

Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesi Türkiye'nin dışpolitikasına nasıl yansır? Türk dış politikasında bir değişiklik bekleniyor mu? Evetse, hangi yönde? Ankara'nın yakın komşularıyla, il önce de Azerbaycan'la ilişkileri nasıl ilerleyecek?

Sayın Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin Türk Dış Politikasında çok önemli ve kritik değişikliklere neden olabileceğini sanmıyorum. ABD ve Batı'nın dayatmaları sonucu Ermenistan ve Kıbrıs konusunda bazı yumuşamalar olabileceğini ama bunların batı tezleri doğrultusunda çözümünün,özellikle Türk Milleti'nin büyük tepkisi nedeniyle mümkün olamıyacağını değerlendiriyorum.Suriye politikasının yani Esad'ın devrilmesi üzerine tesis edilen politikanın değiştirilmek zorunda kalacağını değerlendiriyorum. Azerbaycan ile ilişkiler bir hükümet politikası olmaktan çok bir devlet politikasıdır. Aynen devam edecektir.

Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı devir-teslim törenine Ermeni tarafını davet etmesi nasıl dayatıldı?

Bu davetin Batı'ya karşı bir mesaj anlamı taşıdığını değerlendiriyorum.Amaç görün biz Ermenistan ile iyi ilişkiler geliştirmek istiyoruz mesajını vermektir.

Bilindiği üzere Nalbandyan, Erdoğan'ı sözde Ermeni Soykırımı'nın 100. yılın olan 24 Nisan 2015'te Erivan'a davet etti. Erdoğan bu daveti kabul edecek mi?

Sanmıyorum. Bu konuda bütün devlet adamları hassastır. Sayın Erdoğan'ın ermeni tezlerini dolaylı da olsa kabulü anlamına gelecek böyle bir ziyareti yapmasını beklemiyorum. Böyle bir ziyaret Türkiye'de büyük bir tepkiye yol açar. Hiç bir devlet adamı tarihe bu şekilde geçmek istemez ve bu şekilde bir istismara imkan vermez.

Birçok Batılı ve Rus uzman Erdoğan'ın iktidarı sağlamlaştıktan sonra Baku'yü Türk-Ermeni sınırının açılması konusunda politikasını yumuşatması ve bu meseleyi Karabağ konusundan ayrı tutmak için ikna etmeye çalışacağına dikkat çekiyor. Kürt açılımından sonra Ermenistan sınırının açılması Türkiye'nin AB'ye alınmasının önünde son engel. Türk toplumu Erdoğan'ın bu adımlarına karşı koyabilecek mi?

Türkiye'nin Ermeni sınırının açılması konusunda daha evvel öne sürdüğü koşullardan vaz geçeceğini sanmıyorum. Çünkü bu konu Türkiye Cumhuriyeti'nin milli politikasıdır. Ne Sayın Erdoğan böyle bir şeye teşebbüs edebilir ne de Türk Milleti böyle bir politika değişikliğine müsaade eder.

Sözde Ermeni soykırımının 100. yıl dönümüyle ilgili Türk tarafı ne tür önlemler alıyor?

Şu anda görüldüğü kadarıyla Devlet katında bu konuda önemli bir çalışma yok gibi. Duyduğum kadarıyla bazı düşünce kuruluşlarına bu konu le ilgili bazı kitaplar hazırlatma gibi girişimler var. Bunun dışında Talat Paşa Komitesi olarak biz 2015 yılı yol haritamızı ve eylem planımızı ortaya koymak için 12 Ekim 2014 tarihinde danışma meclisini toplayacağız Amacımız dünya kamuoyunu bu konuda aydınlatmaktır. Tabii Türk kamuoyunu da. Dünya'nın çeşitli ülkelerinde konferanslar vermekten,paneller düzenleme ,radyo ve TV programları yapmaya kadar geniş bir yelpazede faaliyetler yapmayı planlıyoruz.

Kaynak:Vesti.az

ismail hakkı pekin