Emniyet'in geniş çalışmasının küçük ayağı

Türkiye'nin gündemine oturan F tipi örgütün emniyet ayağına yönelik operasyon, geniş çağlı bir soruşturmanın küçük bölümü. Zira 1 ay önce, savcılığın talimatıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Türkiye çapında kapsamlı bir çalışma başlattı. 30 ilin emniyet müdürlüklerine gönderilen talimatta, Gülen örgütünün tüm kaynak, bağlantı ve eylemlerinin tespiti istendi. İşte o talimat...

Emniyet'in geniş çalışmasının küçük ayağı

115 polis hakkında verilen gözaltı kararı Türkiye'nin gündemine oturdu. Bu operasyon, çok geniş çaplı bir çalışamanın küçük ayağı.

Operasyonlar Emniyet ile sırılı kalmayacak. Bu kapsamda Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı 30 ilin Emniyeti'ne talimat gönderdi. 25 Haziran 2014 tarihli talimat yazısında F-tipi örgütün bütün ayaklarının araştırılması istendi.

İşte o talimattan başlıklar:

F-TİPİ ÖRGÜTÜ ARAŞTIRIN TALİMATI

- Örgüt üyelerinin belirlenmesi, adres ve kimlik bilgilerine ulaşılması, teknik takip çalışması ve geçmişe dönük iletişim tespitlerinin çıkarılması.

- Örgütün silahlı gücünün bulunup bulunmadığının; Emniyet, Jandarma ve MİT'teki örgüt üyelerinin silahlı eyleme kalkışabilecek gücünün olup olmadığının tespiti.

- Yurt dışıyla ilişki ve irtibatının belirlenmesi. Örgüt üyelerinin yurt dışına çıkış bilgileri.

- Örgüt yapısının belirlenmesi. Örgütünün şeması, örgüt içi disiplin, örgüt içi iletişimin nasıl sağlandığı, örgütten ayrılanlar için ne tür tedbirlerin alındığının araştırılması.

- Devlet kurumları, bağlı kurumlar, özerk kuruluşlar, meslek kuruluşları ve yerel yönetimlerdeki yapılanmasının araştırılması.

- Silahlı Kuvvetler, Emniyet ve MİT'teki örgütlenmesinin araştırılması, kurumlardaki üye sayısı, kimlikleri ve örgütlenme şemalarının belirlenmesi.

- Kurumlardaki örgüt imamlarının kimlik ve adres bilgilerinin araştırılması. Yurt dışına kaçan imamların kaldıkları ülkelerin belirlenmesi.

- Örgüte ait basın kuruluşlarının belirlenmesi.

- Ekonomik kaynakların kontrol altına alınması. Ticari faaliyetlerinin belirlenmesi.

- Örgütün hedef aldığı isimlerden müşteki ifadeleri alınması. Kumpas davalarını anlatan kitap ve haberlerin derlenmesi. Örgüt yöneticilerinin yazdığı kitapların incelenmesi.

- Örgüt içinden itirafçıların bulunması.

Talimattaki bir diğer önemli vurgu ise, Gülen örgütü ile bağlantılı olduğu anlaşılan cinayetlerin araştırılması talimatıydı. Cinayetler arasında, Danıştay Saldırısı, Hrant Dink Suikastı, Zirve Yayınevi Katliamı, Rahip Santaro Suikastı, Necip Hablemitoğlu Cinayeti ve Üzeyir Garih'in öldürülmesi olayları bulunuyor.

DANIŞTAY SALDIRISI

Danıştay Saldırısının faili Alparslan Aslan'ın babası, oğlunun gençliğinde cemaat evlerine gidip geldiğini açıkladı. Fethullah sicilli Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek'in saldırıdan bir gün önce Danıştay'ı ziyaret ettiği ortaya çıktı. Danıştay Saldırısı'nın Ergenekon'a bağlanması için örgüt üyeleri yoğun çaba sarf etti.

HRANT DİNK SUİKASTI

Hrant Dink cinayetinin büyük ağabeyi Erhan Tuncel, Fethullah sicilli Ramazan Akyürek tarafından polis muhbiri yapıldı. Cinayet ihbarını İstanbul polisinden gizleyen de Fethullahçı Emniyet Müdürlerinden Ali Fuat Yılmazer'di.

ZİRVE YAYINEVİ KATLİAMI

Malatya'da misyonerleri hedef alan Zirve Katliamı Gülen örgütüyle bağlantılı çıktı. Ramazan Akyürek'in Emniyet İstihbarat Daire Başkanı olduğu dönemde, sanıkların her hareketi izlenmiş ancak yakalanmamışlardı. Vahşi katliamı yapan sanıkların da cemaat evlerinde eğitildikleri ortaya çıktı.

RAHİP SANTARO CİNAYETİ

Trabzon Santa Maria Kilisesi Rahibi Santaro Ramazan Akyürek'in Trabzon Emniyet Müdürü olduğu dönemde öldürüldü. 16 yaşındaki bir saldırgan tarafından öldürülen Santaro, cinayet sırasında Trabzon Emniyeti'nin yasal teknik takibindeydi.

Şimdi Emniyet, bu gladyo cinayetlerinin Gülen örgütüyle ilişkisini araştıracak.

ulusalkanal.com.tr