Çocuk yardımı-asgari geçim indirimi

Av. Didem Okur, " Hizmet alımı personellerinde sendikaya üye olan kişinin eşi de çalışıyorsa her ikisi de çocuk yardımı alıyor mu yoksa bir kişi mi çocuk yardımı alacak?" sorusunu yanıtladı

Çocuk yardımı-asgari geçim indirimi

Aydınlık gazetesi yazarı Av. Didem Okur, " Hizmet alımı personellerinde sendikaya üye olan kişinin eşi de çalışıyorsa her ikisi de çocuk yardımı alıyor mu yoksa bir kişi mi çocuk yardımı alacak?" sorusunu yanıtladı.

■ Hizmet alımı personellerinde sendikaya üye olan kişinin eşi de çalışıyorsa her ikisi de çocuk yardımı alıyor mu yoksa bir kişi mi çocuk yardımı alacak?

Kıymetli okurumuz, çocuk yardımı ile kastedilenin asgari geçim indirimi oldu- ğunun kabulü ile sorunuzu yanıtlamaya çalışacağız. Ancak sormak istediğiniz başka ise lütfen uyarıda bulunun. Asgari geçim indirimi, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan deği- şiklik ile çalışma hayatımıza giren bir kavram. Düzenlemeye göre; ücretin gerçek usulde vergilendirilmesinde asgari ge- çim indirimi uygulanır. Asgari geçim indirimi, ücretin elde edildiği takvim yılı başında belirlenen 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarına; mükellefin kendisi için yüzde 50’si, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için yüzde 10’u, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere ilk iki çocuk için yüzde 7.5’i, di- ğer çocuklar için yüzde 5’i olmak üzere ücretlinin şahsi ve medeni durumu dikkate alınarak hesaplanan indirim oranlarının uygulanması sonucu bulunacak tutarın, Gelir Vergisi Kanunu’nun 103’üncü maddesinde yer alan gelir vergisi tarifesinin birinci gelir dilimine uygulanan oranla çarpılması sonucu bulunacak indirim tutarının 1/12’sinin aylık olarak hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilmesi suretiyle bulunacaktır. İndirimin uygulamasında “çocuk” tabiri, mükellefle birlikte oturan veya mü- kellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dâhil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları, “eş” tabiri ise, aralarında yasal evlilik bağı bulunan kişileri ifade eder. 265 sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde de belirtildiği üzere indirim, çocuklar için eşlerden yalnızca birisinin gelirine uygulanır. Yani eşlerin ikisi de çalışıyorsa yalnızca birinin gelirine çocukları için asgari geçim indirimi uygulanacaktır.

asgari geçim indirimi