Yeni para birimi yolda

Strateji ve siyasi baskı aracı olarak doları kullanan Amerika'ya karşı dünya piyasaları harekete geçti. BRICS ülkeleri, doların baskını azaltmak için yeni bir küresel para birimi konusunu görüşmeye başladı. Yeni para birimi hazırlıklarının 5 yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.

Amerikanın bölgesel baskı aracı olarak doları kullanması BRICS ülkelerini harekete geçirdi.

Ticaret savaşlarının fitilini ateşleyen Amerika'ya karşı yeni bir küresel para birimi gündeme geldi.

BRICS ülkeleri doların baskısını azaltmak için özel bir para birimini kullanma ihtimalini görüşmeye başladı.

Dünya nüfusunun yarısını, dünya endüstrisinin ise yüzde 30'unu oluşturan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika çalışmalara başladı.

Konuyla ilgili açıklamayı Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Finansal Piyasalar Komitesi Başkanı Anatoly Aksakov yaptı.

Doların "dünya para birimi" statüsünü 1944'te kazandığını belirten Aksakov, o dönemde dolar sabit kalırken birçok ülkenin ulusal para biriminin değer kaybettiğini söyledi.

Şimdiden çok sayıda ülkenin doları reddetmeye başladığını vurgulayan Aksakov, Çin'in petrol alım satımlarında dolar yerine yuan kullanmaya başladığını, Türkiye'nin altın rezervlerini ABD'den çektiğini ve Rusya'nın ABD varlıklarına yatırımını azalttığını belirtti.

Öte yandan Amerikanın dolar şantajına karşı Rusya'dan Türkiye'ye destek açıklamaları gelmeye devam ediyor. Rusya Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutsky, Rusya'nın Türkiye'nin yanında olduğunu ifade etti. Slutsky, Türkiye'nin bu zorlukla başa çıkmada gereken siyasi istikrar ve entelektüel güce sahip olduğunu söyledi.

ulusal.com.tr