''Darbe girişiminin arkasında ABD var''

“Bu darbe girişimi sadece Erdoğan hükümetine değil, devletin varlığına, milli bütünlüğe yönelik bir girişimdir"

''Darbe girişiminin arkasında ABD var''

Vatan Partisi Mısır Temsilcisi Onur Sinan Güzaltan Mısır’da yayınlanan Daily News Egypt gazetesine verdiği röportajda Türkiye’de yaşanan darbe girişimini değerlendirdi.

Darbe girişiminin altında hükümetin değişen dış politikası olduğunu olduğunu belirten Güzaltan, bu durumdan memnun olmayan ABD’nin darbe girişiminin arkasında olduğunu belirtti.

Güzaltan, Türk-Rus ilişkilerinin düzeltilmesi yolunda adımlar atılması, Esad hükümeti ile masa altında sürdürülen diyalogların ve Mısır’la görüşme ihtimali doğmasının, ABD’yi telaşlandırdığını belirtti.

Çalışma Bakanı Süleyman Soylu’nun da bu darbe girişiminin arkasında Amerika’nın elinin varlığına işaret ettiğini hatırlatan Güzaltan, “Türk hükümetinin darbe girişimine ilk tepkisi Adana’daki İncirlik Hava Üssü’nü kapatmak oldu. Burada çok sayıda Amerikan askeri ve uçağı bulunuyor ve böyle bir durumda üs hemen kapatılıyor ve elektrikleri kesiliyor” dedi.

Darbe girişiminden hemen sonra Erdoğan-Putin arasında gerçekleşecek görüşme haberinin basında yer almasına dikkat çeken Güzaltan, bu durumu yeni Türk dış politikasının ilk işaretleri olarak değerlendirdi.

Darbe girişiminden sonra bir tür milli koalisyon oluştuğuna dikkat çeken Güzaltan diğer siyasi partilerin, ordunun ve halkın da hükümetin yanında, darbenin karşısında yer aldığını belirtti. Güzaltan, "Solcular, sağcılar, askerler, bürokratlar kısacası herkes bu darbe girişiminin karşısında" diye konuştu.

Güzaltan, "Bu darbe girişimi sadece Erdoğan hükümetine değil, devletin varlığına, milli bütünlüğe yönelik bir girişimdir. Devlet kurumlarına saldırdılar. Ordunun ve halkın bir bölümünü provoke etmeye kalktılar. İnsanları birbirine düşürmeye çalıştılar. Askerle polisi karşı karşıya getirdiler. Burada ana hedeflerinin Türkiye’yi “failed state” başarısız bir devlet haline getirmek olduğunu düşünüyorum." diye ekledi.

ulusalkanal.com.tr

fetö darbe girişimi