Rusya ve Suriye'den açıklama

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya ve Suriye ordusuna ait savaş uçaklarının BM'ye ait insani yardım konvoyuna ateş açmadığı vurgulandı.

Rusya ve Suriye'den açıklama

Suriye'nin Halep kentindeki Urum el Kubra bölgesine yardım götüren bir konvoya saldırı düzenlenmişti. 20 kişinin öldüğü belirtilen saldırıda, 31 araçlık konvoydaki 18 araç da kullanılamaz hale gelmişti.

Halep'e giden BM insani yardım konvoyunun Rus jetleri tarafından vurulduğuna dair iddialara yanıt veren Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Rusya ve Suriye uçakları, Halep'in güneybatısında BM'ye ait insani yardım konvoyuna ateş açmadı. Konvoyun güzergahı, militanların kontrolündeki bölgelerden geçtiği için Rus gözlem merkezi, konvoyun geçişini insansız hava araçları aracılığıyla izledi" ifadelerini kullandı.

'KONVOYUN YERİNİ SADECE MİLİTANLAR BİLİYORDU'

Tüm insani yardım 13:40'ta teslim edildikten sonra takibin sona erdiğini belirten Konaşenkov, "Konvoyun sonraki hareketleri Rusya tarafından izlenmedi. Sadece bu bölgeleri kontrol eden militanlar, konvoyun konumu ile ilgili bilgilere sahipti" dedi.

'KONVOYUN VURULDUĞUNA DAİR EMARE YOK'

Öte yandan Konaşenkov, görüntülerin incelenmesinin ardından konvoyun vurulduğuna dair bir emare bulmadıklarını bildirdi. "Olayın yaşandığı bölgedeki aktivist olarak adlandırılan kişiler tarafından çekilen görüntüleri dikkatlice inceledik ve konvoya mühimmat isabet ettiğini gösteren herhangi bir emareye rastlamadık. Araçların üzerinde şarapnel delikleri bulunmuyor. Hava saldırısı sonucundaki patlamanın etkisiyle ortaya çıkacak hasar görülmüyor" diyen Konaşenkov, görüntülerin, malzemelerin yandığının doğrudan kanıtı olduğunun ve yangının tuhaf biçimde militanların Halep'e yaptıkları saldırıyla eş zamanlı olarak çıktığının altını çizdi.

SURİYE ORDUSU'NDAN AÇIKLAMA

SANA'nın aktardığına göre, Suriye ordusu, Halep'e insani yardım taşıyan konvoyun Suriye ordusu tarafından vurulduğu yönündeki haberi yalanladı./sputnik