G-20'den cepheleşme çıktı!

Avusturalya'nın Brisbane kentinde düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi sona erdi. Ancak zirve, ekonomik hamlelerden çok siyasi cepheleşmelerle gündeme oturdu. Zirvede, Amerika öncülüğündeki Batı bloğu Rusya'ya yüklendi. Ekonomik atılımlarına hız veren Çin, Hindistan, Brezilya gibi ülkeler ise Rusya'ya arka çıktı. Zirvede, ekonomik gelişimlerini öngören herhangi bir somut plan ise ortaya konulamadı.

G-20'den cepheleşme çıktı!

Sekizinci G -20 Liderler Zirvesi sona erdi. Avustralya’nın ev sahipliği yaptığı zirvesiden geriye akılda sadece cepheleşme ve karşılıklı açıklamalar kaldı.

Zirvede sert rüzgarların eseceğinin işareti daha toplantı başlamadan verilmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gelmeden önce, Rus filosuna bağlı gemilerin Avustralya yönünde seyretti. Bu hamle, Rusya'nın gövde gösterisi olarak yorumlandı.

Zirvede ise karşılıklı açıklamaların en önemli nedeni Ukrayna kriziydi. Rusya, İngiltere ve Kanada gibi ülkeler, Rusya'yı Ukrayna'nın doğusundaki olayları kışkırtmakla suçladı. Bu kapsamda ek yaptırımlar masaya kondu. Gerginlik ikili görüşmelere de yansıdı.

Rusya'ya karşı Batı'nın estirdiği sert rüzgara BRICS ülkelerinden tepki geldi. Çin, Brezilya, Güney Afrika ve Hindistan'ın da içinde bulunduğu BRICS ülkeleri ortak bir açıklama yaparak Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımları kınadı. kınandı. Yaptırımların meşru olmadığı ve Birleşmiş Milletler tüzüğünün ihlal edildiği belirtildi.

Analistler, Rusya Devlet Başkanı’nın forum tarihinde görülmemiş bir baskıyla karşı karşıya bırakılmaya çalışıldığı ancak Putin’in diplomatik deneyimi ve soğukkanlılığıyla zirvenin kazasız sonuçlandığı görüşünde.

G-20 liderlerinin katıldığı kapanış yemeğine de katılmayan Putin’in kendisini temsilen Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov’u gönderdi. Bu durum da Putin'in eleştirileri umursamadığı biçiminde yorumlandı.

Ekonomik alandan çok siyasi cepheleşmelerle gündeme turan G-20 zirvesinde ekonomik gelişimlerini öngören herhangi bir somut plan da ortaya konulamadı.

ulusalkanal.com.tr