Lübnan'da insanlık dramı: Halk açlıkla boğuşuyor
Tarihinin en zor günleri yaşayan Lübnan, yoksullukla mücadele ediyor. Lübnan yerel para birimi lira, dolar karşısında yüzde 90 değer kaybetti.
Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından kırılgan bir yapıya sahip Lübnan'daki yakıt krizi gıda fiyatlarının da fırlamasına neden oldu.
Lübnan'da yaşayan birçok aile ekonomik kriz nedeniyle yoksullukla mücadele ediyor.
Kamu borcunun 90 milyar doları aştığı ülke, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük ekonomik krizlerden birine şahit oluyor.
LÜBNAN PARA BİRİMİ YÜZDE 90 DEĞER KAYBETTİ
2020 itibarıyla Lübnan yerel para birimi lira, dolar karşısında yüzde 90 değer kaybetti.
Ülkedeki asgari ücret, ekonomik kriz ve lira değer kaybetmeden önce yaklaşık 450 dolara tekabül ederken, şu anda dolar bazında 40 dolara kadar düştü.
Dolar kurundaki artış, ekonomik kriz ve ardından gelen yakıt krizi ve son olarak iki büyük elektrik santralinin durması ile birlikte resmi verilere göre ülkedeki enflasyon yüzde 400 üzerine çıktığı belirtiliyor.
Ancak ülkedeki gerçek enflasyonun yüzde 700 civarında olduğu tahmin ediliyor.
Uzmanlar, yakıt ve benzin fiyatları artmaya devam ettikçe, ülkedeki gıda fiyatlarının da aratacağını söylüyorlar.
Öte yandan, Lübnan Elektrik Kurumunun hizmet veremediği saatlerde vatandaşlara elektrik sağlayan mahalle jeneratörlerinin sahipleri, yakıtı karaborsadan fahiş fiyatla satın aldıkları gerekçesiyle faturaları da yüksek tutuyor.
Artan ulaşım maliyetleri ile birlikte petrol ve yakıt krizine bağlı olarak ekmek, sebze ve meyve fiyatları da artış gösteriyor.
Eylül 2020'den Eylül 2021'e akaryakıt fiyatları yaklaşık 9 kat artan Beyrut'ta halkın alım gücü büyük ölçüde zayıfladı.
Tarihinin en ciddi ekonomik kriziyle mücadele eden Lübnan'da döviz likidite sorunu nedeniyle önceleri eğlence, hobi olarak görülen bisiklet artık ulaşım için bir gereksinim haline geldi.
Eylül 2020'de 25 bin Lübnan lirası olan 20 litrelik bir bidon benzinin fiyatı, hükümetin sübvansiyonları azaltmasıyla bugün 207 liraya çıkmış durumda.
Zorlu bir süreçten geçen Lübnanlılar, hayatlarını bir nebze de olsa rahatlatacak çözümler bulmaya çalışıyor. Son zamanlarda özellikle başkent Beyrut'ta ulaşım için bisikleti tercih edenlerin sayısı bir hayli artmış durumda.