AGİT'ten 7 Haziran raporu: Erdoğan ihlal etti

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT, 7 Haziran seçimleriyle ilgili nihai raporunu yayınladı. Raporda; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlerde yasal kuralları ihlal ettiği belirtildi.

AGİT'ten 7 Haziran raporu: Erdoğan ihlal etti

Türkiye 7 Haziran seçimleri öncesi Türk siyaset tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir seçim kampanyasına sahne olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplu açılış ve benzeri adlarla düzenlenen mitinglerde kürsüye çıkmış ve açık açık AKP propagandası yapmıştı.

Türkiye 1 Kasım'da tekrar sandığa gitmeye hazırlanırken, 7 Haziran seçimlerine Ankara'nın daveti üzerine gözlemci heyet gönderen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT, seçim süreciyle ilgili nihai raporunu tamamladı.

AGİT, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimlerdeki rolünün kampanyaya ilişkin yasal kuralları ihlal ettiği ve ilgili Avrupa belgelerine uymadığı tespitinde bulundu.

Raporda öne çıkan tespitlerden bazıları şöyle:

- Cumhurbaşkanı'nın kampanyaya katılması kuralları çiğnedi ve AGİT ile Avrupa Konseyi'nin ilgili belgelerine uymadı. - Cumhurbaşkanı, Anayasa'ya göre parti tutmamak ve görevlerini yansız yerine getirmek zorunda olmasına rağmen seçim kampanyasında aktif rol üstlendi. - Cumhurbaşkanı, olağanüstü sayıda kamu etkinliğine devletin başı olarak yerel yetkililerle katıldı ve bunları hükümetin çalışmalarını övmek, iktidar partisi lehine kampanya yapmak ve muhalefet temsilcilerini eleştirmek için fırsat olarak kullandı. - Hükümete yakın özel şirketlerin reklam vermekten vazgeçeceğine yönelik korku ve gazetecilere yönelik davalar yaygın otosansüre neden oldu. - Cumhurbaşkanı, iktidar partisinin faydasına olan geniş çaplı televizyon yayınından yararlandı. - Yüzde 10'luk seçim barajı siyasi çoğulculuğu sınırlıyor.

ulusalkanal.com.tr