HES'çilerin işi zor!

Doğal SİT alanları HES projelerine kapandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın resmi gazete yayınlanan kararına göre, "ekolojik bütünlüğü sağlayan, canlıların yaşam alanlarında" HES yapımına izin verilmeyecek.

HES'çilerin işi zor!

Türkiye'nin ekolojik sistemini sarsan HES projelerinin yapımı zorlaştı. Sayıları hızla artan HES'ler nedeni ile tepki çeken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yeni bir karar aldı, doğal ekolojik alanlar HES'lere kapattı.

Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren karara göre; kritik, nesli tehdit ve tehlike altında endemik tür veya türlerin üreme ve beslenme, yaşama ve göç yolu alanlarını içeren doğal sit alanlarında HES yapımına izin verilmeyecek.

HES'lerin yapımı da şarta bağlandı. 1'inci, 2'inci ve 3'üncü derece sit alanlarında tarımsal su ve ekosistemin güvence altına alınması şartı ile HES'e izin verilecek. Ama Bakanlık önce bölgede inceleme yapacak. Eğer alanda sıraladığı özelliklerden en az birini bile rastlanırsa HES yapılmasına izin verilmeyecek.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Bakanlık kararının önemli olduğunu ancak yetmeyeceğini belirtti. Kurum, kararın anayasal güvence altına alınması gerektiğini söyledi.

Bakanlık bu kararı alıp uygulayana kadar, özellikle Karadeniz kıyıları HES mezarlığına döndü. Toprağı, suyu elinden alınan çok sayıda köylü yoksun kaldı. Şimdi tüm gözler kararın uygulanması için yapılacak denetimlerde.

ulusalkanal.com.tr