AB Yüksek Temsilcisi Borrell: Rusya, Çin ve Türkiye oyunun kurallarını değiştirmek istiyor

Küresel siyasette Atlantik zaman zaman öne çıkacak hamleler yapsa da ağırlık Asya'da. Atlantik ve Asya arasındaki konunlanma Avrupa'yı da gelişmeleri yakından takip etmeye zorluyor. Bu kapsamda Avrupa Birliği temsilcisi Josep Borell'in yaptığı açıklama da oldukça dikkat çekici. Rusya, Çin ve Türkiye'nin dışarıda egemen olduğunu söyleyen Borell, üç ülkenin de Avrupa'ya karşı oyunun kurallarını değiştirmek istediğini kaydetti.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell: Rusya, Çin ve Türkiye oyunun kurallarını değiştirmek istiyor

Yükselen Avrasya, Avrupa'nın yakın takibinde.

Türkiye Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyi ve Doğu Akdeniz başta olmak üzere, vatan savunmasında. Cephelerde Türkiye'ye yönelik saha baskısı artsa da, Türkiye'nin hamleleri dengeleri değiştiriyor.

Rusya, Çin ve Türkiye yakınlaşması da Avrupa'nın dikkatini bölgeye yöneltiyor. Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Borrell, yaptığı açıklama ile dikkat çekti.

Borell Fransız Le Journal du Dimanche gazetesinde bir makale kaleme aldı. Makalede, Rusya, Çin ve Türkiye'ye dikkat çekti. "Küresel oyunun kurallarını değiştirmek istiyorlar" dedi.

AB Temsilcisi Türkiye'nin attığı adımlarla kendini bölgede temel aktör olarak tanımlamaya çalıştığını iddia etti. Ayasofya'nın Lozan'ın yıl dönümünde açılmasını değerlendirdi.

Borell, Çin'i Hong Kong ve Uygur yalanları üzerinden de hedef aldı. Çin'in ,uluslararası taahhütlere aykırı olarak kendi vatandaşlarının özgürlüklerini ihlal etmekten çekinmediğini ileri sürdü.

ulusal.com.tr

türkiye rusya çin avrupa birliği ab