Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye oylaması!

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda Türkiye'deki son gelişmeler ve üyelik müzakerelerinin dondurulması talepleri ele alındı. Üyelerin önemli bir kısmı müzakerelerin geçici olarak askıya alınmasını savundu. Genel Kurul'da Türkiye'nin yol ayrımında olduğu ve yönünü Çin ve Rusya'ya çevirdiği vurgulandı. Tasarı yarın oylanacak.

Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye oylaması!

Strazburg'da devam eden Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda, Türkiye'deki son gelişmeler ve AB üyelik müzakereleri ele alındı.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB-Türkiye İlişkilerine değindi. Mogherini "Türk makamlarının darbe teşebbüsü ve terör saldırılarının arkasındakilerden hesap sorma hakına sahip olduğunu" söyledi.

AB Yüksek Temsilcisi, üyelik müzakerelerinin sona ermesi veya dondurulmasından iki tarafın da olumsuz etkileneceğinin altını çizdi. "Kıbrıs, Suriye ve enerji başta olmak üzere çoğu konuda iş birliğimiz önemli" ifadelerini kullanan Mogherini "Diyalog kapısı açık olmalı" ifadelerini kullandı.

AP'deki en büyük siyasi grup olan Avrupa Halk Partisinin Başkanı Manfred Weber ise AB ve Türkiye'nin yol ayrımında olduğunu belirtti. Son günlerde Türkiye'de Şangay Beşlisi konusunun gündeme geldiğini anımsatan Weber, "Türkiye’nin Çin ve Rusya’ya yönünü çevirmesinin şaşırtıcı olduğunu" söyledi.

Liberal Demokratlar Grubu Başkanı da "Putin, Erdoğan ve Trump AB modelini tehdit ediyor." görüşünü ileri sürdü.

Oylama öncesi Angela Merkel'den de açıklama geldi. Merkel, basın özgürlüğüne kısıtlamaları ve tutuklamaları eleştirdiklerini ancak Ankara ile diyaloğun sürmesi gerektiğini söyledi.

Hazırlanan 9 maddelik tasarı metninde, Türkiye ile yeni fasıl açılmaması öngörülüyor. İdam cezasının geri getirilmesi halinde ise AB'ye katılım sürecinin resmen askıya alınacağı belirtiliyor. Tasarıya göre müzakerelerin dondurulması kararı "OHAL uygulaması kapsamında alınan önlemler kaldırıldığında" tekrar gözden geçirilecek.

Yarın öğle saatlerinde Strasbourg'daki Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu oturumunda oylamaya sunulacak tasarının hukuki bağlayıcılığı bulunmuyor.

ulusalkanal.com.tr

Avrupa Parlamentosu türkiye oylaması