Son dakika haberleri! Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan İdlib açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "İdlib, Suriye'nin açısından kritik bir konu. Rusya ile görüşmeleri sürdürüyoruz, İdlib'de ateşkesi sağlamamız lazım. Rusya'nın 'oralardan taciz geliyor' açıklaması doğru değil. Ruslarla her düzeyde temaslarımız var. 9. Gözlem noktasını başka bir yere taşıma gibi bir niyetimiz yok, görevini sürdürecek. Kendi askeri noktalarımızın güvenliği için ne gerekiyorsa yaparız ama işin o noktaya gelmesini temenni etmeyiz" dedi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İdlib'te yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Rusya ve İran'ın taciz açıklamalarını yalanlayan Çavuşoğlu, Suriye'ye de uyarıda bulundu. Güvenli Bölge konusunda ise "Olursa olur, olmazsa kendi planımız hazır" diyerek süreci uzatmayacaklarını vurguladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Rusya ve İran'ın oralardan taciz geliyor açıklaması doğru değil. İdlib için atacağımız adımları konuşurken, bu saldırıların buralarda felakete yol açabileceğini vurguluyoryuz. Bu konuda da tüğm dünyaya çağrıda bulunuyoruz.

Dün bizim konvoyumuzun olduğu yere bir saldırı oldu. Bu saldırıdan sonra Rus muhattaplarımızla temasa geçtik. Şu anda Ruslarla her düzeyde temasımız var. Hem dünkü saldırıyla ilgili, hem de İdlib'de ateşkesin sağlanması ile ilgili. Dünkü konvoyumuzun görevi 9. gözlem noktamızın güvenliğini sağlamaktı. Şu anda bu gözlem noktamızı başka bir yere taşıma niyetimiz yoktur. Arkadaşlarımız gerekli tedbirleri alıyorlar. Burada rejimin ateşle oynamaması gerekiyor. Bir an önce siyasi sürece ve diğer konulara odaklanmamız lazım. Önümüzdeki süreçte bu konudaki çabalarımızı artıracağız.

Müşterek Harekat Merkezi ile ilgili ABD'den uzmanlar gelmeye başladı. Bölgede çalışmalar devam ediyor. Güvenli bölge için iyi bir başlangıcın söyledik. Güvenli bölge için olumlu adımların atılması gerekir. ABD'nin ikinci bir Münbiç süreci işletmesini kabul etmeyeceğiz. ABD'nin terör örgütlerine silah vererek işi zaman yayması mümkün değil. Anlaşamadığımız bazı konular var. Farklı düşündüğümüz alanlarda biz müzakeremizi sürdüreceğiz. Olursa olur, olmazsa bizim kendi planımız var oraya girme konusunda. Hiçbir tereddütümüz olmaz.

Sizin çalıştığınız ülkelerin rejimle angajmanı olabilir ancak bir terör örgütüne desteği kabul edilemez. Zaten niye Rusya rejimin garantörü oldu, çünkü rejimle beraber çalışıyorlar. Her ne kadar biz rejime verdikleri desteği doğru bulmasak da, siyasi süreçte bu angajmanın faydalarını görüyoruz."

ulusal.com.tr

Mevlüt Çavuşoğlu idlib