Okul ve hastaneler de kaçak et riski altında!

Mersin'de gerçekleştirilen operasyonda ortaya çıkarılan bin ton kaçak et skandalı tüketicileri tedirgin etmeyi sürdürürken, Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, yaptığı açıklamayla yetkilileri uyardı. Yalnızca lüks restoran ve otellerin değil, ihale yoluyla yemek hizmeti alan öğrenci yurtları, hastaneler, belediyeler ve kamu kurumlarının da kaçak et konusunda risk altında olduğuna dikkat çekerek konuyla ilgili inceleme yapılması gerektiğini söyledi.

Okul ve hastaneler de kaçak et riski altında!

Mersin'de gerçekleştirilen operasyonda ortaya çıkarılan bin ton kaçak etskandalı tüketicileri tedirgin etmeyi sürdürürken, Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, yaptığı açıklamayla yetkilileri uyardı. Yalnızca lüks restoran ve otellerin değil, ihale yoluyla yemek hizmeti alan öğrenci yurtları, hastaneler, belediyeler ve kamu kurumlarının da kaçak et konusunda risk altında olduğuna dikkat çekerek konuyla ilgili inceleme yapılması gerektiğini söyledi.

YALNIZ RESTORANLAR DEĞİL, RESMİ KURUMLAR DA RİSK ALTINDA

Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen Mersin Gümrüğündeki kaçak kırmızı et operasyonunda tonlarca etin iç piyasaya sürüldüğü yolundaki açıklamalara değinen ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, yetkililerce yapılan açıklamalarda söz konusu kaçak etlerin lüks restoran ve otellere verildiği söylemlerde bulunulduğuna dikkat çekerek, "Ama gözden kaçan önemli bir olay var. O olay şudur. Resmi kurum ve kuruluşların ihale marifeti ile aldıkları yemek hizmetlerine bakmayı kimse akıl etmiyor. Özellikle Mersin ve bölgesinde toplu yemek hizmet alımları var. Öğrenci yurtları, Hastaneler, Belediyeler, üniversiteler, diğer resmi kurum ve kuruluşların personel yemekleri gibi. Bu yemeklerin teknik şartnameleri belli. Kamu İhale Kurumunda yayında. Ancak yapılacak bir inceleme ile, bu teknik şartnamelere göre bu yemeklerin maliyeti ortada iken, yapılan ihalelerde üç kap yemeğin 3-4-5-6 liradan bu kurumlara alındığı görülecektir" dedi.

'KURUMLAR KAÇAK ETİ BİLECEK EHLİYETTE DEĞİL'

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Göktaş, şunları söyledi: "İdarelerin kendi hazırladıkları ve yaklaşık maliyetini belirledikleri, mevcut teknik şartnamelerindeki yemeğin maliyeti 7,5 - 8 liradan aşağı değilken, fiyatların kırılarak alındığı, bu toplu yemeklerin verildiği yerlerin çok acil denetlenmesi gerekir. Çünkü zarar etmemek için bu yemeklerin içine konan etlerin maliyetinin düşük olması gerekecektir, eksik olması gerekecektir, diğer kullanılan malzemelerde çalıntılar söz konusu olacaktır. Ancak bu türü kurum kuruluşların kendi içlerinde meydana getirdikleri kontrol teşkilatlarının çoğu etin kalitesini, malzemenin kalitesini neyin ne olduğunu bilecek ehliyete sahip değildirler."

'KAMU KURUMLARININ YEMEK İHALELERİ ACİLEN İNCELENMELİ'

Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürlüğü ile belediyelerin gıda kontrol ekiplerinin, ilgili kurumlarda acilen inceleme yapması gerektiği çağrısında bulunan Göktaş, "bu türden yemeklerin sunulduğu yerlerde tüketilen kırmızı etlerin menşeilerine bakmaları, giriş çıkış faturalarını incelemeleri, etlerin üzerindeki mühürleri incelemeleri, yemek hizmetinin sunulduğu idareye getirilen veteriner hekim raporlarının tarihleri ve adetleri incelenmelidir. Etler sağlıklı olabilir. Ancak, fiyatta ucuzluk söz konusu olacağı için buralarda hizmet sunan firmalarca tercih edilebilirler” dedi.

Yusuf Yavuz

ulusalkanal.com.tr

Mersin hastane operasyon okul skandal kaçak et çevre ve tüketici haklarını koruma derneği