Kıbrıs müzakerelerinde Rum tarafının talepleri Türkleri azınlık konumuna düşürecek!

Kıbrıs müzakerelerinde Rum tarafının talepleri, Türkleri azınlık konumuna düşürecek! Görüşmelerde yer alan üst düzey bir yetkili, müzakerelerde dile getirilen talepleri anlattı.

Kıbrıs müzakerelerinde Rum tarafının talepleri Türkleri azınlık konumuna düşürecek!

Türkiye erken seçim ve artan terör saldırılarıyla meşgulken Kıbrıs müzakereleri sessizce ilerliyor. Üst düzey bir yetkili Rum tarafının istekleri ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Milliyet gazetesine konuşan yetkiliye göre; Rum tarafı, Kıbrıs’taki yeni devletin Federal Kıbrıs Cumhuriyeti ismiyle kurulması gerektiğini savunuyor.

Rum tarafının diğer talepleri ise şöyle;

- Kurulacak devletin yüzde 80 Rumlar’dan, yüzde 20’si Türklerden oluşmalı - Dönüşümlü başkanlık yerine, Türk tarafından biri başkan yardımcısı olmalı - Garantör devletler olmamalı, Garanti anlaşması sona erdirilmeli - Güzelyurt başta olmak üzere bazı bölgeler Rum tarafına iade edilmeli

Rum tarafı bu taleplerle adanın tamamında tasarruf elde etmek isterken müzakereler büyük ölçüde komisyonlar üzerinden devam ediyor. Belli aralıklarla da liderler arasında görüşmeler düzenleniyor.

Bu kapsamda KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis yarın ara bölgede yeniden bir araya gelecek. Görüşmeye Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kıbrıs özel danışmanı Espen Barth Eide de katılacak.

ulusalkanal.com.tr