Pençe-Kaplan'ın siyasi hedefi

Pençe Kartal ve Pençe Kaplan harekatları ile Türkiye, hem Irak’ın hem de Suriye’nin birliğini hedefliyor. İran sınırından Suriye sınırına uzanan bölgede devam eden askeri operasyonların stratejik hedeflerinden bir de “Ovaköy Sınır Kapısı”nı açmak. Böylece Barzani bölgesi devre dışı bırakılarak Irak merkezi yönetimi ile ticaret yapılacak. Ayrıca ABD’nin de Irak’ın kuzeyinden Suriye'deki PKK/PYD’ye sağladığı destek bloke edilecek.

Pençe-Kaplan'ın siyasi hedefi

Mehmetçik pençesini, Türkiye'nin güvenliğinin yanı sıra Irak ve Suriye'nin birliği için indiriyor.

90’lardan bu yana bölgeyi yakından takip eden Gazeteci-Yazar Fikret Akfırat’a göre Türk Ordusu, ABD’nin Irak’ın Kuzeyinden Akdeniz’e açmak istediği terör koridorunu bozan yeni bir güvenlik doktrini uyguluyor.

İşte bu nedenle Mehmetçik Haftanin ile Sincar arasını temizliyor. Ovaköy sınır kapısı yalnızca Barzani’yi devre dışı bırakmıyor. Aynı anda ABD’nin Irak’tan Suriye’deki PKK/PYD’ye verdiği desteği de kesiyor.

Gazeteci-Yazar Fikret Akfırat, ABD’nin Barzani'ye yakın gruplarla PKK/PYD’ye ortak açıklama yaptırmasını “ABD, PYD’ye yeni bir kılıf arıyor” ifadeleriyle değerlendirdi; “inisiyatif ABD’de değil Türkiye, Rusya ve İran’da” dedi.

pkk pyd PençeKaplan