Rusya'dan 'Türkiye'ye sivil uçuş' ve 'Türk Akımı' açıklaması

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Türkiye’ye yönelik ekonomik yaptırımlara gidileceğini açıkladı. Yaptırımlar arasında "Türk Akımı boru hattı projesi ve Türkiye’nin Rus hava sahası ile hava limanlarını kullanmasına sınırlama getirilmesi" bulunuyor. İlk yaptırımlar uygulamaya sokuldu. Rus silah şirketleri Türkiye'yi boykot kararı aldı. Rusya'ya giden Türk tırları da gerilimden nasibini aldı. Tırlar tam tespit uygulamasına tabi tutulacak. Yani tüm ürünler bundan böyle tek tek aranacak.

Rusya'dan 'Türkiye'ye sivil uçuş' ve 'Türk Akımı' açıklaması

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev, Türkiye’ye uygulanacak yaptırımlar hakkında açıklamalarda bulundu.

Rus Bakan “Türkiye’nin Rus hava sahası ve hava limanlarını kullanmasına sınırlandırma getirilmesi gibi bazı önerilerimiz hazır. Bu çerçevede düzenli uçuşlar ya da charter seferleri kısıtlanabilir” dedi.

Türk gemilerinin Rus Limanlarına girişinin yasaklanabileceği ya da sınırlandırılabileceğini kaydeden Bakan, ithalat ve ihracat vergi oranlarının değiştirilebileceğini de söyledi.

Tedbirler çerçevesinde askıya alınabilecek ya da iptal edilebilecek yatırım projeleri arasında Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi ile Akkuyu Nükleer Güç Santrali de bulunuyor.

Rusya Başbakanı Medvedev'in ekonomik ve insani önlemler alınması talimatını hatırlatan bakan önerilerini 2-3 gün içinde hazırlayacaklarını belirtti.

Rusya'nın savunmadan sorumlu Başbakan Yardımcısı Dmitriy Rogozin'de Rusya'daki bazı silah satışı yapan işletmelerin Türkiye ile çalışmaktan vazgeçtiğini açıkladı. Türk silah üreticisi şirketlerin listesini de paylaşan Rogozin, silah tüccarlarının Türkiye'yi boykot kararı aldığını duyurdu.

Yaptırımların ilk kurbanı Türk Nakliye firmaları ve bu ülkeye ihracat yapan firmalar oldu. Rusya, Gürcistan ve Ukrayna üzerinden ülkeye giren Türk ihraç ürünlerine gümrük kapılarını kapattı.

Rusya’ya hazır giyimden gıdaya, makinadan içeceğe kadar birçok farklı sektörden ihracat ürünü taşıyan tırlar Rus gümrüklerinde bekletilmeye başlandı.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Rusya'nın tırlarda tam tespit kararı aldığını açıkladı. Bu tırlardaki tüm ürünlerin indirilip tek tek aranması ve tekrar yüklenmesi anlamına geliyor. Bu işlem günlerce sürebileceği belirtiliyor.

Rusya Tarım Bakanlığı'da Türkiye'den ithal edilen tarım ve gıda ürünlerine yönelik denetimi sıkılaştırdığını açıkladı. Yapılan açıklamada Türkiye'den ithal edilen gıda ürünlerinin yüzde 15'inin Rus düzenlemelerine uymadığı belirtildi. Rusya Tarım Bakanı Türkiye'den yaş meyve ve sebze alımını durdurabileceklerini de açıkladı.

ulusalkanal.com.tr

düşürülen rus uçağı sivil uçuşları