Hava Kuvvetleri'nde gizlenen balyoz
Hava Kuvvetleri'nde 60'tan fazla komutanın sahte sağlık raporlarıyla tasfiye edildiği ortaya çıktı. Tasfiyeler Ergenekon ve Balyoz davalarının yürütüldüğü dönemde yoğunlaştı. Emekli edilen komutanların cemaatin hedefindeki isimler olması dikkat çekti.
Hava Kuvvetleri'nde Ergenekon ve Balyoz davaları ile aynı dönemde 50'yi aşkın albay ve 10'un üzerinde generalin tasfiye edildiği ortaya çıktı. Tasfiyeler için bu kez yıllık sağlık muayeneleri kullanıldı. Onlarca komutan, her yıl girilen pilotaj muayenelerinde gerçeğe aykırı raporlarla uçuştan men edildi. Bu yöntemle 2008 ve 2013 yılları arasındaki 5 yıllık süreçte 60'tan fazla komutan hava kuvvetlerinden uzaklaştırıldı.
Sağlık raporlarının gerçeği yansıtmadığı ise bazı komutanların farklı kurumlarda kontrole gitmesiyle ortaya çıktı. Ancak, Hava kuvvetleri raporlara itiraz eden askerlere sahip çıkmadı. Bazı komutanlar üst sağlık kurullarından "uçuşa uygun" raporu alsa da düzeltme raporları çeşitli bahanelerle işleme konmadı. Konu Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne bile taşındı. Mücadele eden komutanlara sahip çıkılmadığını gören savaş pilotlarının motivasyonları kırıldı. Onlarca komutan emekliye ayrıldı.
TSK'YA BÜYÜK DARBE
Uzmanlar, muharip jet filolarına komuta eden ve savaş pilotluğu yapan komutanların tasfiyesinin TSK'nın savaş yeteneğine büyük darbe vurduğunu belirtti. Askeri kaynaklar da bu tablonun Hava Kuvvetleri'ndeki moral motivasyonu ciddi anlamda etkilediği görüşünde. Tasfiye edilen komutanların cemaatçi internet siteleri ve sosyal medyada hedef alınan isimler olması da dikkat çekti. Sahte sağlık raporu verilen bazı isimler de Ergenekon, Balyoz ve Askeri Casusluk operasyonları ile tutuklandı.
ÖZELDE UÇMAYA DEVAM
Uçuştan ayrılan komutanlar, Hava Kuvvetlerinde muharip görevlere atanamıyor ve bu durum terfi imkanlarını tamamen ortadan kaldırıyor. Bu komutanlar tali görevlere atanıyor veya emekli ediliyor. Uçuştan ayrılarak TSK'dan çıkarılan bir çok komutan özel hava yolu şirketlerinde uçmaya devam ediyor. Komutanların pilotaj muayeneleri Hava Kuvvetleri Komutanlığı Sağlık Dairesi Başkanlığı'na bağlı, Hava Sağlık ve Muayene Merkezlerinde yapılıyor. TSK Sağlık Yönetmeliği'ne göre raparların son onay makamı ise Millî Savunma Bakanlığı Sağlık Dairesi Başkanlığı.
Cemaat'in hedefindeki komutanlar!
Sahte raporla tasfiye edilen komutanlar arasında Tümgeneral Ayhan Gümüş, Tuğgeneraller Adnan Demirci, Haluk Selvi, Hakan Taşkesen, Kubilay Baloğlu, Levent Taştan gibi cemaatin hedefindeki isimler öne çıkıyor. Komutanların ortak özellikleri Atatürkçü, başarılı ve terfi sırasında olmaları. Tümgeneral Gümüş ve Tuğgeneral Baloğlu Balyoz davasında tutuklandı. Tuğgeneral Taşkesen de İzmir'deki "Askeri Casusluk" davasında tutuksuz yargılanırken malulen emekli edildi. Tuğgeneraller Selvi ve Demirci davalarda yargılanmadı ancak emekli olana kadar cemaat medyası ve isimsiz sosyal medya hesaplarında iftira yağmuruna tutuldu.
Kumpasın Maliyeti
Muharip savaş pilotu olabilmek 283 sortide 342 saat uçuş tecrübesi gerektiriyor. 85.5 saat simülatör eğitimi ve 853 saat teorik eğitimle birlikte teğmen rütbesideki bir jet pilotu 7 yıllık eğitimden geçiyor. Milli Savunma Bakanlığı'nın 2012 verilerine göre yeni mezun bir savaş pilotu teğmenin yetiştirme maliyeti 4 milyon lira. Savaş pilotları 7 yıllık eğitimin ardından da 4 yıl jet uçuşu tecrübesi kazandıktan sonra harbe hazır kabul ediliyor. Bu süreçte maliyet 8 milyon dolara yükseliyor. Tasfiye edilen komutanlar arasında savaş jetleriyle 5 bin saatin üzerinde uçan isimler olduğu dikkate alındığında sahte rapor kumpasının maliyeti inanılmaz rakamlara yükseliyor.
(Belgeyi büyütmek için üzerine tıklayınız)
KUMPAS RAPORU VE GERÇEK
Tümgeneral Ayhan Gümüş'e kurulan sahte rapor kumpası üst kurullardan alınan sağlık raporlarıyla belgelendi.
20 Aralık 2010 tarihli Eskişehir Hava Sıhhi Muayne Merkez Başkanlığı raporu: "Uçuşa elverişli değildir. Geri hizmetlerde görev yapar."
7 Mart 2011 tarihli GATA Profesörler Kurulu raporu: "D 42 F-10 sınıfi görevini yapar. (Uçuşa elverişlidir)"
Özer Sürmeli
Aydınlık