Şii lider Sadr destekçileri işgal ettiği parlamento binasını boşalttı

Irak'ta yaşanan ve dünya medyasının gündemine oturan parlamento baskını şiddet olayları yaşanmadan sona erdi. Şii lider Mukteda es-Sadr destekçileri, korunaklı Yeşil Bölge'deki parlamento binasını boşalttı.

Şii lider Sadr destekçileri işgal ettiği parlamento binasını boşalttı

Irak'ta aylardır tırmanan politik tansiyon nedeniyle yaşanan meclis baskını kansız şekilde sona erdi.

Irak'ta şii lider Mukteda es-Sadr yanlılarının, başkent Bağdat'ta hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'deki parlamento binasını işgal etti, olay dünya medyasının gündemine oturdu. Başta ABD ve İngiltere olmak üzere uluslararası haber kanalları yaşanan gelişmeleri dakika dakika yayınladı.

Parlamento baskınının nedeni, yeni kabine üyelerinin belirlenmesi için uzlaşı sağlanamaması ve güven oylamasının ertelenmesiydi.

Bağdat’da uzun süredir reform için eylem yapan Sadr taraftarları kabine değişikliğinin ertelenmesine tepki gösterdi. Güvenli alan olarak bilinen Yeşil Bölge’yi geçen göstericiler Meclis Genel Kurulu’na girdi.

Gözlerin çevirildiği Sadr yaptığı açıklamada sert ifadeler kullandı; “Ya yozlaşmış politikacılar istisnasız şekilde ayrılacak ya da hükümet halk tarafından devrilecek. Bugün halkın tarafında olmak için buradayım. Bir şeyleri değiştirmek isteyenler dışında bütün politikacılarla iletişimi keseceğim. Halk devrimi için bekliyorum.” dedi.

Parlamento baskını kansız şekilde sona erdi. Geri çekilmeleri yönündeki çağrılara uyan Sadr taraftarları, kamu ya da özel mülklere herhangi bir zarar vermeden parlamento binasını terk etti.

ulusalkanal.com.tr