Tarlalarını güneş ile sulayacaklar

Son dönemlerde elektrik kesintileri ve kaçak elektrik ile sık sık gündeme gelen Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çiftçilerin yüzünü güldürecek bir sistem gerçekleştirildi.

Tarlalarını güneş ile sulayacaklar

Son dönemlerde elektrik kesintileri ve kaçak elektrik ile sık sık gündeme gelen Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çiftçilerin yüzünü güldürecek bir sistem gerçekleştirildi.

Bölgedeki tarlalar, mobil güneş pili sulama makinesi ile sulanacak. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından mobil güneş pili sulama makinesi geliştirildi. Güneş enerjisi ile sulanacak tarlalarda, bu sistemle elektrik kesintileri sonu çiftçiler zorluk yaşamayacak. Mobil Güneş Pili Sistemi, seyyar bir özelliğe sahip olduğundan ve değişik pompa başlıkları da kullanılabildiğinden başka tarlaları da rahatlıkla sulayabiliyor. Güneş ışınlarını takip etme özelliğine sahip olan makine günlük 14 saat boyunca sadece güneş ışınlarından aldığı enerji ile kesintisiz çalışabiliyor. Mobil sistemin başka bir özelliği de güneş ışınlarından aldığı enerji ile kendi bataryasını şarj edip geceleri bu enerji ile sulamaya devam edebiliyor. Bu özellikler sayesinde çiftçiler elektrik kesintileri dahi olsa 24 saat boyunca tarlalarını sulayabilecekler. 70 bin TL’ye mal olan bu sistem devletten sağlanan yüzde 50 hibe ile 35 bin TL'ye ve bu sistemin seri üretimi yapılması halinde daha da aşağıdaki rakamlara kadar maliyeti düşmesi planlanıyor.

Mobil Sistemle ilgili bilgi veren Ziraat Yüksek Mühendisi Ümran Atay, “Makinemiz Mobil Güneş pili sulama makinesidir makinemizin özelliği seyyardır istediğiniz araziye kolayca götürebiliyorsunuz. Ayrıca makinemizin başka bir özelliği ise güneşi otomatik olarak takip edebilmektedir. Takip etmesinden dolayı gün de 14 saat kesintisiz olarak aküsüz çalışabilmektedir, ihtiyaç olması durumunda akü de konulabiliyor. Makinemiz saatte 70 ton su çıkarabiliyor ve 170 metre derinliğe inebiliyor. Özellikle kaçak elektrik elektrik sıkıntıları var bu tip sistemlerin ilerde yaygınlaşması çiftçileri sevindiriyor umut veriyor özellikle kaçak elektrik ve elektrik sorunu için alternatif konumda bu makine yaygınlaşmasıyla bölgemizdeki sıkıntılar son bulacaktır” dedi.

Mobil sistemden memnuniyetini belirten çiftçiler ise yeni sitemin işleri kolaylaştıracağına inandıklarını belirterek memnuniyetini dile getirdi.

İHA

tarla enerji