Türel'i rahatsız eden o pankart yeniden asıldı

Büyükşehir Belediyesi'nde taşeron işçi olarak çalışırken 2014'ün son gününde Belediye Başkanı AKP'li Menderes Türel tarafından işten çıkartılan 200 Özel Güvenlik Çalışanı haklarını almak için mücadeleden bir an olsun vazgeçmiyor

Türel'i rahatsız eden o pankart yeniden asıldı

Geçtiğimiz günlerde sendika binasına astıkları ve Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından sabaha karşı yapılan operasyonla indirilmek istenen, '200 Güvenlik Görevlisinin Ahı Menderes Türel'e İyi Gelecek' yazılı dev pankart, görüşmeler sonucu güvenlikçiler tarafından indirilmişti. Verilen sözler tutulmayınca işte o pankart bugün yeniden sendika binasına asıldı. İşçiler kararlı, haklarını alıncaya kadar mücadele sürecek.

Belediye Ekipleri Sabaha Karşı O Pankartı İndirmek İçin Sendika Binasına Operasyon Yaptı

Yeni yıla yeni umutlarla başlayacaklardı ama olmadı. Büyükşehir Belediyesi'nde taşeron olarak çalışan ve AKP'li Belediye Başkanı Menderes Türel'in işinden ettiği binlerden yalnızca 200'ü onlar. Özel Güvenlik Emekçileri de 2015'e işsiz, aşsız ve ekmeksiz merhaba diyenlerden ve işsiz kaldıkları o günden bu yana haklarını ve işlerini geri alabilmek için mücadele ediyorlar. Büyükşehir Belediye önünden yükselttiler ilk taleplerini; "İşimizi geri istiyoruz" dediler. Gören gözler, duyan kulaklar, görmez duymaz oldu. Onlarda örgütlü oldukları Türk-İş'e bağlı Güvenlik-İş Sendikası binasına pankart asmakta aradılar çözümü. Ve görmeyen gözler, duymayan kulaklar bir anda görür duyar oldu. Güvenlik Emekçileri, Başkan Türel'e kendi kullandığı sloganla anlamlı bir mesaj yollamışlardı. Pankart aracılığıyla verdikleri,"2015 Yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde İşten Çıkartılan 200 Güvenlik Görevlisinin Ahı Menderes Türel'e İyi Gelecek" mesajı anlaşılmış olacak ki, bir gece sabaha karşı sendika binaları belediye ekipleri tarafından basıldı. Cep telefonlarına kaydettiler o dakikaları. Yangınlara bile bu kadar hızlı müdahale edemeyen İtfaiye ekiplerine sitem dolu sözleri duyuluyor güvenlikçilerin o görüntülerde. Birde zabıta ekiplerinin "arbede mi çıkartmaya çalışıyorsunuz siz" tehditleri duyuluyor. Yılmadılar, direndiler, pankartın inmesine izin vermediler. Belediye ekipleri de eli boş döndü sabaha karşı yaptıkları operasyondan.

Sözler Tutulmayınca Kendi Elleriyle İndirdikleri Pankartı Yeniden Astılar

Güvenlikçiler, ertesi gün randevu alamadıkları Belediye yetkililerinin görüşme yapmak üzere kendilerini aradıklarını anlattı. Görüşmelerin Genel Başkanları ve Belediye Başkanı düzeyine kadar çıktığını, taleplerin iletildiğini, sözlerin verildiğini anlattı güvenlikçiler. Yapılan görüşmenin ardından verilen sözler üzerine o pankartı indirdiklerini aktardılar. Bugüne gelindiğinde ise ortada ne söz vardı nede muhatap. Bunun üzerine yeniden harekete geçtiler. İşte o pankart bugün yeniden asıldı. Hem de mücadelede kararlılık sözleriyle...

Ervan, Hakkımızı Alıncaya Kadar Mücadeleye Devam

Doğu Garajı semtindeki sendika binasının çatısında bir araya gelen güvenlikçiler adına konuşan Güvenlik-İş Sendikası Genel Mali Sekreteri Erdal Ervan, burada olmalarının tek nedeninin Antalya Büyükşehir Belediyesinin vermiş olduğu sözleri tutmaması ve bundan dolayı kaldırmış oldukları pankartın tekrar geriye asılması olduğunu belirtti. Ervan; "Biz verdiğimiz sözü tutuk. Antalya Büyükşehir Belediyesindeki Menderes başkanımız, bürokratlar bu sözlerini tutmadığı için sınırsız olarak Antalya'nın her yerinde pankartlar asacağız ve bu iş çözülünceye kadar bu pankart burada duracak" diye konuştu. Güvenlik-İş Genel Başkanı Bolat Ankaralı ve Belediye Başkanı Menderes Türel'in yaptığı görüşmede, Başkan Türel'in söz verdiğini vurgulayan Ervan, haklarını alıncaya kadar mücadelede kararlılıklarını dillendirdiği konuşmasında şunları söyledi; "O sözlerin hiç bir tanesi gerçekleşmedi. Biz onların sözüne inanarak kaldırdık. Biz onlara güvendik ama şuan buradaki insanlar artık onlara güvenmiyor. Bundan sonrada Türkiye'nin her yerinde, Antalya'nın her yerinde mücadelemize devam edeceğiz, hakkımızı alıncaya kadar."

Pankart Operasyonunun Öncesi ve Sonrası

Güvenlik-İş Sendikası Antalya 1. Bölge Sorumlusu Hüseyin Çalkaya, 31 Aralık 2014 tarihinde usulsüz bir şekilde, sadece telefon edilerek işten çıkartıldıklarını belirtti. Pankart operasyonu ve ardından gelişen olaylarla ilgili bilgi veren Çalkaya şunları söyledi; "Hemen akabinde biz cumartesi akşam buraya pankartımızı astık. Gece saat 03:00 gibi belediyenin ekipleri, zabıta olsun, itfaiye araçları olsun kaldırmak için geldiler. Yaptıklarının usulsüz olduğunu anlayınca, bu cesareti gösteremediler, çektiler gittiler. Pazartesi günü sabah Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterinin beni aramasıyla beraber bir görüşme olanağı çıktı. Salı günü Genel Başkanımız, Türk-İş'in İl Temsilcisiyle beraber Sayın Menderes Türel ile bir görüşme yaptılar. Görüşmenin akabinde bizden istedikleri pankartın indirilmesi, bizim istediklerimiz ise çıkarılan işçilerin kıdem ve ihbarlarının ödenmesi, Yüksek Hakem Heyetinden çıkan toplu sözleşmenin uygulanması ve öncelikle acil ihtiyacı olan arkadaşlarımızın işe alınmasıydı. Görüşmeleri bizzat daire başkanıyla yaptım. Bir çok konuda uzlaştığımız halde kendilerinin geriye dönük zimmet korkusundan dolayı kıdem ve diğer isteklerimiz konusunda bir uzlaşmaya varamadık. Bugün bu pankartı biz tekrar asıyoruz. Çünkü bir görüşme süreci vardı sürece istinaden bu pankartı kaldırdık fakat o görüşmeden herhangi bir sonuç çıkmadı."

Tarihin Çöplüğü Emekçinin Mücadelesi Karşısında Yok Olan İktidarlarla Dolu

İşe iade davalarının açılmasında ki ilk 30 günün önemi konusunda uyanık olan güvenlikçiler, bu sözlerin yerine getirilmesi konusunda yaşanan gecikmenin kasıtlı olduğunu düşünerek harekete geçmişler. Bu konuda bilgi veren Çalkaya, "Mücadelemiz sürecek" dedi. Çalkaya şunları kaydetti; "Ay sonunu getirmek istiyorlar, insanlar işe iade davalarını açamasınlar diye. Oyalama taktiği bunlar. Biz artık oyalama taktiklerine inanmıyoruz. Karnımız tok bunlara. Hiç kimse işçinin, emekçinin gücünü küçümsemeyecek. Yukardan dağları ben yarattım diye bakmayacak. Tarih çöplüğüne bakıldığı zaman işçinin, emekçinin örgütlü mücadelesinin karşısında bir çok iktidarların yok olup gittiğini görürüz. Ama işçi mücadelesi her zaman devam edecek. İşçi varsa patron var, işçi yoksa patron yok."

Büyükşehir Belediyesi önünde yaptıkları eylemde gözyaşlarını tutamayan ve minik kızı Tuana'nın gözyaşlarını sildiği Murat Aras, olayların ardından Muratpaşa Belediyesi'nde işe başladı ama bugün o da eylemdeydi. Aras arkadaşlarına destek olmak amacıyla geldiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından, "2015 Yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde İşten Çıkartılan 200 Güvenlik Görevlisinin Ahı Menderes Türel'e İyi Gelecek" yazılı dev pankart, "Direne Direne Kazancağız", "Her Yer Türk-İş Her Yer Direniş" sloganları eşliğinde sendika binasından süresiz olarak sallandırıldı.

Haber:Devrim Dönmez Koçak

Fotoğraf: Ekin Akgün

ulusalkanal.com.tr