Cumhuriyetçi Avukatlar’dan Genel Kurul çağrısı

İzmir Baro Başkanı Av. Sema Pekdaş’ın başkanlıktan istifa ederek CHP’den Konak Belediye başkanlığına aday aday olmasına tepkiler sürüyor. Baroda etkin konumda bulunan Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu, Genel Kurulun derhal toplanması çağrısında bulundu.

Cumhuriyetçi Avukatlar’dan Genel Kurul çağrısı

Şenol Çarık

Baroda etkin konumda bulunan Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu, Genel Kurulun derhal toplanması çağrısında bulundu.

İzmir Baro Başkanı Sema Pekdaş’ın geçtiğimiz hafta görevinden istifa ederek CHP Konak Belediye Başkan Aday adayı olması İzmir Barosu’nda deprem etkisi yarattı. Pekdaş’ın istifasının ardından Baro yönetiminde bulunan Çağdaş Avukatlar Grubu’nda büyük tartışma başladı. İlk olarak Baro Yönetim Kurulu üyesi Av. Doğan Alper görevinden istifa etti. Ardından da Disiplin Kurulu Üyesi Av. Cem Altıparmak istifa etti.

Baro’da etkin bir konumda bulunan Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu Yürütme Kurulu, yazılı bir açıklama yaparak, Baro Yönetiminin tamamının istifa etmesi gerektiğini belirterek derhal Genel Kurul Kararı alınması gerektiğini vurguladı.

“Birçok meslektaşımızın önce basından sonra da Baro tarafından gönderilen SMS mesajından öğrendiği gibi, İzmir Barosu Başkanı Av. Sema PEKDAŞ, bir siyasi partiden Konak Belediye Başkan adayı olmak için istifa etmiştir” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, “İzmir Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerinin, İzmir Barosu Genel Kurulu’na yani İzmir Barosu’na kayıtlı tüm Avukatlara karşı sorumluluğu bulunmaktadır. Zaten iyi yönetilemeyen ve son dönemde ülkemizin ve mesleğimizin birçok temel sorunuyla ilgili sessiz ve eylemsiz kalan İzmir Barosu Yönetimi, bu istifayla birlikte, tümden istifa kararı almalıdır” denildi.

Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu açıklaması şöyle devam etti:

“İzmir Barosu Başkanı’nın, yönetimde bulunan grubun seçim bildirgesindeki, baronun ‘siyasete sıçrama tahtası olarak kullanılmaması’, ‘demokratik, katılımcı, şeffaf baro’ ve ‘birlikte yönetme’ sözlerini hiçe sayan istifası üzerine, Baro Yönetim Kurulu üyesi ve Baro Disiplin Kurulu üyesi iki meslektaşımız aynı gerekçelerle istifa etmiştir.

İzmir Barosu Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu, Baromuzun içine düşürüldüğü bu durumdan üzüntü duymaktadır. İzmir Barosu yönetiminin, seçim bildirgelerinde meslektaşlara verdikleri sözlere uygun davranarak, ‘demokratik, katılımcı, şeffaf,’ baro ilkesine göre, İzmir Barosu Başkanı’nın, Yönetim Kurulu üyesi meslektaşımızın ve son olarak Disiplin Kurulu üyesi meslektaşımızın istifasıyla ilgili açıklama yapmasını bekliyoruz. Meslek örgütümüzle ilgili gelişmeleri, basından izlemek istemiyoruz.

İzmir Barosu’nun içine düşürüldüğü bu durumun biran önce sona erdirilmesi için, Avukatlık Yasası gereği Olağanüstü Genel Kurulun derhal toplantıya çağrılmasını, kişisel tercihlere göre değil, mesleğimizin, meslektaşımızın ve meslek örgütümüzün ihtiyaçlarına göre karar verilmesini diliyoruz.”

BARO YÖNETİMİ TÜM AVUKATLARA KARŞI SORUMLUDUR

Türkiye’nin ve avukatlık mesleğinin birçok sorunla boğuştuğu, yargı bağımsızlığının, hukuk ve adaletin yok edildiği, avukatların yargıdan dışlandığı ve görevini yaparken tutuklanıp yargı önüne çıkarıldığı bir dönemde olunduğunu belirten Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu açıklamasında, İzmir Barosu Başkanı’nın istifasının, kişisel tercih deyip geçiştirilemeyeceğine dikkat çekildi.

“İzmir Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerinin, İzmir Barosu Genel Kurulu’na yani İzmir Barosu’na kayıtlı tüm avukatlara karşı sorumluluğu bulunmaktadır” denilen açıklamada, “Zaten iyi yönetilemeyen ve son dönemde ülkemizin ve mesleğimizin birçok temel sorunuyla ilgili sessiz ve eylemsiz kalan İzmir Barosu Yönetimi, bu istifayla birlikte, tümden istifa kararı almalıdır” ifadeleri yer aldı.

ulusalkanal.com.tr