İstanbul'un özel ormanları yok olma tehdidi ile karşı karşıya

Orman yönetmeliğinde yapılan değişiklik büyük bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Değişiklikle birlikte özel ormanların imara açılmasına imkan tanınacak. Kararın ilerde dramatik sonuçlar yaratacağını belirten uzmanlar, değişikliğin iptali için yargı süreci başlattı.

İstanbul'un özel ormanları yok olma tehdidi ile karşı karşıya

İstanbul'un özel ormanları yok olma tehdidi ile karşı karşıya.

Nedeni, geçen hafta orman yönetmeliğinde yapılan değişiklik. Özel ormanları kapsayan değişikliğe göre, kamu yararı olma kaydı ile ormanların yüzde 15'lik bölümü imara açılabilecek. Yani orman vasfı arazilere üniversite, yurt gibi yapılar inşaa edilebilecek.

Daha önce özel ormanların yüzde 6'lık bir kısmı için imar izni vardı. Yeni yapılan değişikliğe göre bu oran yüzde 15'e çıkarıldı. Bunun üzerine bir de sosyal donatı alanları eklenince oran yüzde 30'a kadar çıkarılabiliyor.

Meslek odaları ve dernekler değişikliğin özelikle İstanbul'daki özel ormanları etkileyeceğini savunuyor. Çünkü özel ormanların yüzde 90'ı İstanbul'da yer alıyor.

Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Yüksel Yüksel, değişikliğin ileride ciddi sorunlar yaratacağını belirtti.

Yüksel, değişikliğin iptali için yargı sürecinin başladığını söyledi.

Ormanların ve yeşil alanların sağlıklı bir toplum için önemine dikkat çeken Yüksel, bu alanların korunması için herkesi duyarlı olmaya davet etti.

Haber: Gökhan Çelik

Kamera: Bülent Ünal

ulusalkanal.com.tr